Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις

Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις
Eurokinissi

Τσουνάμι αλλαγών στο ασφαλιστικό προανήγγειλε ο Δημητρης Στρατούλης. Δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επαναφέρει «σ 'ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα» την τριμερή χρηματοδότηση, με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους:

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις, θα καταργηθούν ή θα τροποποιηθούν βασικές διατάξεις του νόμου Κουτρουμάνη, για την αλλαγή του υπολογισμού των συντάξεων, δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε επικουρικές και ΕΚΑΣ και θα μειωθούν στο μισό τα ένσημα που χρειάζονται για θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας.

«Θα σχηματίσουμε αποθεματικό κεφάλαιο, με χρηματοδότηση του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μακριά και απέναντι σε πρακτικές και λογικές ιδιωτικοποιήσεων».

Οι κυριότερες αλλαγές

  • Καταργούνται διατάξεις του νόμου Κουτρουμάνη-Λοβέρδου

Μπαίνει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την αναστολή και κατάργηση διατάξεων του νόμου 3863/2010 και 3865//2010 , με τις οποίες θεσμοθετούνταν τα μηδενικά ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία , καθώς από το 2015, το κράτος θα εγγυούνταν μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, μετατρέποντας το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης σε ανταποδοτικό- ατομικό.

  • Το ΕΚΑΣ θα καταβληθεί και φέτος κανονικά
  • Δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις

Καταργείται η «ρήτρα θανάτου» για τις επικουρικές συντάξεις με την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλάζοντας τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό τους

  • Μειώνονται στο μισό τα απαιτούμενα ένσημα για τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας

Τα ένσημα θα μειωθούν από 120 και 100 σε 60 και 50 αντίστοιχα.

  • Επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς
  • διάλογος και ρυθμίσεις για τα ταμεία ενστόλων
  • Αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματικών και ρυθμίσεις οφειλών

Δημοφιλή