ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/02/2015 14:29 EET | Updated 10/02/2015 14:29 EET

Αδυνατούσαμε να εισπράξουμε 2δισ. ευρώ από υποθέσεις φοροδιαφυγής, αποκάλυψε ο Παναγιώτης Νικολούδης

eurokinissi

Ιδιαίτερα αιχμηρός αλλά και αποκαλυπτικός ήταν στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, με την ιδιότητα του υπουργού Επικρατείας με αρμοδιότητα στην καταπολέμηση υποθέσεων διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.

Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφέρθηκε στη θητεία του στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και σε συγκεκριμένες υποθέσεις, κραυγαλέας φοροδιαφυγής για τις οποίες όμως δεν έγινε ποτέ τίποτα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στα τέλη του 2012, ο ίδιος ως πρόεδρος και οι συνεργάτες του, ζήτησαν από όλες τις τράπεζες καταλόγους με τους καταθέτες που έχουν κινήσει ποσά μεγαλύτερα από 200.000 ευρώ.

Ζήτησαν ακόμη λίστες με όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό αλλά και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τους, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που ασφαλιζόμενος δήλωνε εισόδημα 25.000 ευρώ και είχε ασφαλιστικό συμβόλαιο ύψους 17.000!

Ελέγχθηκαν ακόμη και οι φορολογικές δηλώσεις από το 2000 και μετά. Τι απέδειξε ο έλεγχος; 3500 περιπτώσεις δυσαναλογίας μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εσόδων, «κραυγαλέα φοροδιαφυγή» όπως είπε ο κ. Νικολούδης, ύψους 7 δις ευρώ, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 2 δις ευρώ! «Και όμως αυτούς τους φακέλλους» είπε ο Παναγιώτης Νικολούδης, «δεν είχαμε τι να τους κάνουμε. Δεν μπορούσαμε να εισπράξουμε αυτόν τον πακτωλό χρημάτων, ούτε από το ΣΔΟΕ ούτε από τις εφορίες».

«Η διαφθορά πλήττει την ίδια τη δημοκρατία»

Κατά τον κ.Νικολούδη, η διαφθορά «πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία» και με αυτή του την τοποθέτηση, «άνοιξε» και την ομιλία του για κατακεραυνώσει στη συνέχεια όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την ανυπαρξία φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Όπως τόνισε το ελληνικό κράτος από το 1974 και μετά δεν κατάφερε να αποκτήσει στοιχειώδη φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αποδίδοντας ευθύνες και αφήνοντας αιχμές σε βάρος όλων όσοι διατέλεσαν υπουργοί Οικονομικών από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και αναρωτήθηκε: «Ποιός μηχανισμός;...δεν υπήρχε τίποτα. Πήγαινε ο φορολογούμενος στον έφορο και ποτέ ο έφορος στον φορολογούμενο».

Τόνισε δε πως κράτος που δεν μπορεί να εισπράξει νόμιμους φόρους «δεν είναι κράτος».

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι όπως κατέληξη ο κ.Νικολούδης είναι η διαλεύκανση αυτών των 3.500 υποθέσεων και παράλληλα η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει στο ΣΔΟΕ την δυνατότητα να βεβαιώνει φόρους και να μην περιορίζεται στην αποστολή φύλλων ελέγχου στις εφορίες. Επίσης προανήγγειλε πως θα μπει τέλος στις συμβάσεις με «κάλπικα χαρτιά» αλλά και στις επιχορηγήσεις από την Ε.Ε ή από το δημόσιο, χωρίς έλεγχο. 

Sponsored Post