Η ΕΡΤ ανοίγει με τα λόγια που έκλεισε

Η ΕΡΤ ανοίγει με τα λόγια που έκλεισε

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει η ΕΡΤ γιατί ο λαός αποφάσισε να ανοίξει η ΕΡΤ. Η πληγή που άνοιξε στο σώμα της Δημοκρατίας θα κλείσει» .

Ο Νίκος Παππάς χρησιμοποίησε την ίδια δομή φράσης, με αυτή που είχε χρησιμοποιήσει στις 11 Ιουνίου 2013, ο Σίμος Κεδίκλογλου, όταν είχε ανακοινώσει στους εμβρόντητους τηλεθεατές ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ»

Ο κύκλος αυτός, η πληγή όπως την αποκάλεσε και ο Νίκος Παππάς, θα κλείσει σε 1 περίπου μήνα. Όταν θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την επανίδρυση της ΕΡΤ.

Παρακαταθήκη η εμπειρία της αυτοδιαχείρισης

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην πολύμηνη προσπάθεια των απολυμένων να κρατήσουν της ΕΡΤ ανοικτή, μέσω της ΕΡΤ3 που λειτουργεί αδιάλειπτα, του ertopen, των περιφερειακών σταθμών. «Ο νόμος για τη δημοκρατική και πολυφωνική νέα ΕΡΤ αποκαθιστά την πρωτοφανή αδικία που βιώνουν 20 μήνες τώρα οι συμπολίτες μας που εργάζονταν στην ΕΡΤ την ημέρα του μαύρου. Ο αγώνας τους διδάσκει αξιοπρέπεια και απαιτεί άμεση δικαίωση», είπε.

Νίκος Παππάς: «Η πολιτική μας βούληση είναι καθαρή και συνίσταται σε μία λέξη και μόνο: διαφάνεια. Παράλληλα, εντός ενός ετήσιου πλαισίου ανασυγκρότησης του νέου φορέα, οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ δημοκρατική και ανεξάρτητη στηριγμένοι στην εμπειρία της πολύμηνης αυτοδιαχείρισης, ανοιχτή στην κοινωνία που θα επενδύει στον πολιτισμό και θα στηρίζει νέους δημιουργούς και τη νεολαία. Μια ΕΡΤ που αποκτά το δικό της δίκτυο ψηφιακής τηλεόρασης και επαναφέρει τη μετάδοση σήματος στους έλληνες της ομογένειας».

Θα επαναπροσληφθούν όσοι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ το επιθυμούν. Το 2013 ήταν 2.650. Υπολογίζεται όμως ότι περισσότεροι από 500 έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ περίπου 1.000 εργάζονται στη Νερίτ.

Η επαναπρόσληψη τους δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος. Έτσι κι αλλιώς, όταν η ΕΡΤ έκλεισε το 2013, σημείωνε κέρδος 75 εκατομμύρια ευρώ.

Η Νερίτ ωστόσο σημείωσε ζημιά, παρόλο που απασχολεί λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον Ν.Παππά, θα ελεγχθούν οι προϋπολογισμοί της Νερίτ κσι θα εξεταστούν θελημένες ασάφειες, αποκλίσεις και αναθεωρήσεις.

Η ΕΡΤ θα αποκτήσει το δικό της δίκτυο ψηφιακής τηλεόρασης.

Διαγωνισμός για την αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών μέσων

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, τα οποία από τότε που ξεκίνησε η ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση λειτουργούν με προσωρινές άδειες, «σαν καφετέριες», όπως είπε ο Νίκος Παππάς.

Έχει επίσης εξαγγελθεί ένα πλαίσιο για την δανειοδότηση των ΜΜΕ, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν γινόταν άνευ εγγυήσεων.

Νίκος Παππάς: «Θα κινηθούμε κατά το σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία. Εφαρμόζουμε άμεσα, επαρκές θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των οικονομικών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων Μέσων Ενημέρωσης».

Τελειώνουμε οριστικά με τα δάνεια άνευ εγγυήσεων με αδιαφανείς όρους παραχώρησης. Εφαρμόζουμε επιτέλους όσα έχει προβλέψει ο νόμος σε σχέση με την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανοιχτή και διαφανή αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Δείτε εδώ, τα γεγονότα της 11ης Ιουνίου 2013, όπως τα κατέγραψε ο Γιώργος Αυγερόπουλος στο «Χαμένο σήμα της δημοκρατίας»

Δημοφιλή