ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/02/2015 06:41 EET | Updated 11/02/2015 06:41 EET

Υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών φέρεται να ζητούσε 3.000 ευρώ για χορήγηση άδειας σε αλλοδαπή

Shutterstock / Ilya Andriyanov

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο υπουργείο Εσωτερικών η σύλληψη ανώτερης υπαλλήλου του υπουργείου για απαίτηση μίζας ύψους 3.000 ευρώ για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε αλλοδαπή υπήκοο σε πιο γρήγορο χρόνο.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για 58χρονη, η οποία είχε αποσπαστεί στο παρελθόν στο γραφείο αναπληρωτή υπουργού και επέστρεψε στην οργανική της θέση λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Όπως διαπίστωσε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. μετά από καταγγελία, η 58χρονη ζήτησε "γρηγορόσημο" από Μολδαβή, η οποία είχε όλα τα νόμιμα έγγραφα για να πάρει άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας ως αυτοαπασχολούμενη αλλά έπρεπε να περιμένει για πάρα πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με την καταγγελία της αλλοδαπής γυναίκας, είχε καταθέσει τα δικαιολογητικά έγγραφα για την άδεια διαμονής της όταν προσεγγίστηκε από 65χρονο συνταξιούχο, ο οποίος λειτουργούσε για λογαριασμό της 58χρονης υπαλλήλου και αρχικά της ζήτησε 5.000 ευρώ προκειμένου να παρακάμψει τα «λάθη» των εγγράφων και να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης της άδειας.

Μετά από διαπραγματεύσεις το ποσό του «γρηγορόσημου» έπεσε στις 3.000 ευρώ. Την προηγούμενη Πέμπτη, αφού προσημειώθηκε το ποσό των 600 ευρώ της πρώτης δόσης, η γυναίκα από την Μολδαβία, έδωσε τα χρήματα στον 65χρονο μεσάζοντα, ο οποίος συνελήφθη λίγο αργότερα, με το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στην κατοχή του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 65χρονος υποστήριξε ότι λειτουργούσε για λογαριασμό της υπαλλήλου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, αποδέχθηκε να πάει στο παράρτημα του υπουργείου στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Ευαγγελιστρίας, και κάλεσε στο τηλέφωνο την 58χρονη, προκειμένου να βγει έξω και να παραλάβει τα χρήματα. Πράγματι η υπάλληλος, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κατέβηκε, παρέλαβε τα χρήματα και συνελήφθη και η ίδια. Με την αυτόφωρη διαδικασία οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, πήρε προθεσμία και αφέθηκε ελεύθερη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η υπάλληλος δηλώνει άγνοια για το περιστατικό, υποστηρίζει ότι δεν παρέλαβε χρήματα και αποδίδει ευθύνες στον «μεσάζοντα». Σημειώνεται ότι η συνομιλία και η συνάντηση με τον 65χρονο έχει καταγραφεί με τεχνικά μέσα, ενώ και η Μολδαβή έχει καταθέσει πως έχει συναντηθεί με την υπάλληλο του υπουργείου.

Η 58χρονη, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, έχει σημαντική θέση στη διαδικασία των εκδόσεων αδειών διαμονής για αλλοδαπούς. Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση των αιτημάτων για άδειες διαμονής έχουν «αποκεντρωθεί» ενώ ένα μεγάλο μέρος τους ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία. Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν πάρει από το γραφείο της υπαλλήλου, πλήθος φακέλων με εκκρεμότητες για την έκδοση αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς, που χειριζόταν η 58χρονη κατηγορουμένη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, δεν προκύπτει η λειτουργία ευρύτερου κυκλώματος εξασφάλισης αδειών διαμονής αλλοδαπών με οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά για αυτόνομη και μεμονωμένη περίπτωση.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου διεκπεραιώνουν ετησίως χιλιάδες αιτήματα αλλοδαπών που όχι μόνον θέλουν να ασκήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά επικαλούνται ανθρωπιστικούς λόγους ή την ανάγκη να βρεθούν και πάλι με την οικογένειά τους που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.