Εκατοντάδες πρόσφυγες αγνοούμενοι στη Μεσόγειο

Εκατοντάδες πρόσφυγες αγνοούμενοι στη Μεσόγειο
Twitter CarlottaSami

Εκατοντάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται στη θάλασσα μετά τη βύθιση των σκαφών που τους μετέφεραν στα ανοιχτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπολογίζεται ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται στους 300. Ειδικότερα, η Μπάρμπαρα Μολινάριο, εκπρόσωπος της Αρμοστείας, δήλωσε στο Reuters ότι τρία σκάφη, που μετέφεραν 100 άτομα το καθένα, αγνοούνται, όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις διασωθέντων στη Λαμπεντούζα.

Τα τρία σκάφη απέπλευσαν από τη Λιβύη μαζί με ένα τέταρτο πλεούμενο, από το οποίο η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 105 πρόσφυγες την Κυριακή σε ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, με σφοδρούς ανέμους, υψηλά κύματα και θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Οι 29 από τους διασωθέντες πέθαναν από υποθερμία στις 18 ώρες που χρειάσθηκε η ακτοφυλακή για να τους μεταφέρει στην Ιταλία.

Όπως έγραψε νωρίτερα στο Twitter η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κατά την άφιξη των διασωθένων στη Λαμπεντούζα, οι διασωθέντες είναι σώοι μετά από τέσσερις ημέρες στη θάλασσα. Η ίδια κάνει λόγο για τεράστια τραγωδία, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των αγνοουμένων ο νεότερος ήταν 12 ετών και αναφέροντας ότι οι αγνοούμενοι ήταν πάνω από 200.

Αεροσκάφη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας πετούν, από την Τρίτη, πάνω από την επίμαχη θαλάσσια περιοχή, αλλά, όπως υπογραμμίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν διασωθέντες.

Δημοφιλή