Η Αθήνα ελπίζει σε συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Η Αθήνα ελπίζει σε συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας
ASSOCIATED PRESS

Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurοgroup της 16ης Φεβρουαρίου, μπαίνουν κυβέρνηση και δανειστές μετά από την ολοκλήρωση της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία όπως αναμενόταν δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Οι δανειστές από χθες έχουν στα χέρια τους τις ελληνικές προτάσεις, τις οποίες ανέλυσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και πλέον αναμένεται να εξετάσουν την κοστολόγηση τους, αλλά και την αντιστοιχία τους με τα μέτρα του μνημονίου που η Ελλάδα θέλει να αντικαταστήσει.

Στόχος είναι τις επόμενες ημέρες να βρεθεί η κοινή συνισταμένη μεταξύ των δυο πλευρών ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος.

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η Ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους, ενώ δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση των δανειστών για παράταση του μνημονίου προσθέτοντας παράλληλα ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης, παρουσίασε στους ομολόγους του ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων με στόχο μια χρηματοοικονομική συμφωνία. Όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες το βασικό πλαίσιο της πρότασης περιλαμβάνει:

1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο

2) Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά ζητά αναπροσαρμογή του στόχου 3% του ΑΕΠ για το 2015 και προσαρμογή του στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στο 1,49%. H κυβέρνηση χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας το στόχο του μνημονίου .

3)Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό

4) Επανεξέταση του χρέους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ένα μενού από swaps.

5) Λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Αναφορικά με το σχέδιο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος “γέφυρα” το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει:

-Επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ. Εναλλακτικά η κυβέρνηση προτείνει στην ΕΚΤ αντί να τα δώσει στην Ελλάδα να αποπληρώσει απευθείας τη δόση που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ.

- Αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ «ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη των αγορών» θεωρώντας ότι το όριο των 15 δισ. είναι αυθαίρετο. Όπως λένε δεν είναι απαραίτητο ότι το ποσό θα χρησιμοποιηθεί στο σύνολο του, αλλά θα αποτελεί ένα «μαξιλάρι»

-Πολιτική ευελιξία στο ύψος της χρηματοδότησης μέσω του ELA.

Δημοφιλή