Κατά 5,6 δισεκ. ευρώ αυξάνει η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες

Κατά 5,6 δισεκ. ευρώ αυξάνει η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες
ASSOCIATED PRESS

Κατά 5,6 δισ. ευρώ αποφάσισε να αυξήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα ισχύσει έως την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να επανεξεταστεί το ζήτημα. Η μεταβολή στο όριο κατά 5,6 δισ. ευρώ συνδέεται προληπτικά με τις τρέχουσες ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει εξουσιοδοτηθεί από την ΕΚΤ να διαθέσει στις ελληνικές τράπεζες έκτακτη βοήθεια έως 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA, απόφαση που χρειάζεται την τακτική έγκριση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τη Reuters, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των αξιωματούχων της ΕΚΤ και όπως επισημαίνεται η Ελλάδα έλαβε το ποσό που αιτήθηκε.

Σημειώνεται πως αν και η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει τον τελικό λόγο στα πράξεις του ELA οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, ανέφερε το πρακτορείο. Η φερεγγυότητα των τραπεζών είναι καθοριστική να μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ELA. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει πάλι στις 18 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, ο Πέτερ Πράετ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στους Financial Times, ανέφερε πως το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωζώνης θα εφαρμόσει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του ELA στην περίπτωση της Ελλάδας. «Το κλειδί είναι οι τράπεζες που επωφελούνται από την έκτακτη χορήγηση ρευστότητας να παραμένουν φερέγγυες». Τα σχόλια του Πράετ, ερμηνεύθηκαν ως μια πιθανή διακοπή της χορήγησης ρευστότητας εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της ως τα τέλη αυτού του μήνα, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δυνητικά πολύ ευρύτερες συνέπειες.

(Με πληροφορίες από: Capital.gr, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή