Εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν

Εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν
ASSOCIATED PRESS

Κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, η οποία θα αρχίσει στις 15 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το BBC.

«Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα βασικά θέματα» είπε σχετικά. Από πλευράς του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι πρόκειται για «σημαντική συμφωνία» αλλά δεν υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα. Από πλευράς της η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι παραμένουν «σοβαρά εμπόδια».

Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα ζητήσουν εντός της ημέρας από τους εταίρους τους στην Ε.Ε. να υποστηρίξουν τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής εντός της ημέρας.

Επιγραμματικά, στη συμφωνία περιλαμβάνονται τα εξής:

-Κατάπαυση του πυρός, αρχομένης από τις 15 Φεβρουαρίου

-Απόσυρση βαρέων όπλων, η οποία θα ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί εντός διαστήματος δύο εβδομάδων

-Απελευθέρωση αιχμαλώτων, αμνηστία για όσους ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις

-Απόσυρση όλων των ξένων σχηματισμών, όπλων και μισθοφόρων από την ουκρανική επικράτεια. Αφοπλισμό όλων των παράνομων ομάδων

-Η Ουκρανία θα επιτρέψει την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής στις περιοχές των αποσχιστών, άροντας τους περιορισμούς

-Συνταγματική αναθεώρηση για να γίνει εφικτή η αποκέντρωση για τις επαναστατημένες περιοχές μέχρι τα τέλη του 2015

-Έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία από την Ουκρανία εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις μέχρι τα τέλη του 2015

Οι ηγέτες δεσμεύθηκαν ως προς τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν στην πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

Ο Πούτιν προέβη στην ανακοίνωση μετά από μαραθώνιες συνομιλίες με τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν όλο το βράδυ και συνεχίστηκαν το πρωί.

Επισήμως, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν υπέγραψε τίποτε. Οι Ευρωπαίοι και ο Ουκρανός πρόεδρος δεν κατέληξαν από κοινού παρά σε μία «δήλωση υποστήριξης» του κειμένου, το οποίο υπογράφηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές και τους εκπροσώπους του Κιέβου, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε επί των ουσιωδών ζητημάτων» , δήλωσε ικανοποιημένος ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «συνολική πολιτική διευθέτηση», ακόμη και αν «δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε».

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ περιόρισε τις ελπίδες για άμεση ειρήνευση δηλώνοντας ότι δεν έχει «καμία ψευδαίσθηση» για το γεγονός ότι παραμένουν «σοβαρά εμπόδια» στην πορεία προς την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Η συμφωνία «δεν αποτελεί συνολική, και ακόμη λιγότερο, καθοριστική λύση» , δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάιμαϊερ, χαιρετίζοντας πάντως «ένα βήμα προς τα εμπρός που μας απομακρύνει από το σπιράλ της στρατιωτικής κλιμάκωσης» , όμως «χωρίς ευφορία, διότι επρόκειτο για έναν δύσκολο τοκετό».

Οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών από την πλευρά τους δήλωσαν ότι η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει ελπίδες για μία ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Ο οδικός χάρτης ο οποίος υπογράφηκε από την Ομάδα Επαφής (Ουκρανοί φιλορώσοι αυτονομιστές, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ και της Ρωσίας) προβλέπει επίσης τη δημιουργία διευρυμένης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ακτίνας 50-70 χιλιομέτρων γύρω από τις γραμμές του μετώπου.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε δύο σημεία της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας. Από τη μία πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Από την άλλη, η Ομάδα Επαφής.

Σημειώνεται ότι στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία «δεν είναι συνολική» και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον τερματισμό της βίας και προς ένα νέο πολιτικό momentum.

«Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός...ενισχύσαμε τις συμφωνίες του Μινσκ του περασμένου Σεπτεμβρίου» , δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Για ορισμένα θέματα αυτό δεν θα είναι αρκετό. Προσδοκούσαμε περισσότερα - αλλά είναι αυτό επί του οποίου μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας» , είπε προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν καλή τη πίστει και ότι θα απόσχουν από κάθε ενέργεια τις επόμενες ημέρες που θα απειλήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Δημοφιλή