Βομβαρδισμοί στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ απειλούν την εκεχειρία στην Ουκρανία

Βομβαρδισμοί στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ απειλούν την εκεχειρία στην Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Νέοι βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν στις πόλεις του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αποσχιστές, μία ημέρα μετά την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στο Μινσκ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, δεν υπάρχουν αναφορές απωλειών. Και οι δύο πόλεις βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή, όπου οι αντάρτες αντιμετωπίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία που επετεύχθη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας προβλέπει έναρξη της εκεχειρίας μέσα στο σαββατοκύριακο. Η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία με επιπλέον κυρώσεις εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία.

Δημοσιογράφοι του BBC στο Ντόνετσκ άκουσαν νέους βομβαρδισμούς το πρωί της Παρασκευής, αν και τους χαρακτήρισαν λιγότερο έντονους σε σχέση με προηγούμενες ημέρες. Επίσης, το Λουχάνσκ βομβαρδίστηκε τη νύχτα.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι οκτώ στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε μάχες με τους αποσχιστές μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε ότι ελπίζει οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας να αρθούν σύντομα έπειτα από τη συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη σστο Μινσκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα συμφώνησε με την Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 3 Μαρτίου όπου θα συζητηθεί όλο το εύρος των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, περιλαμβανομένης της συμφωνίας σύνδεσης του Κιέβου με την ΕΕ.

Αναφορικά με τις κυρώσεις, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι υπάρχουν ευκαιρίες να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Θεωρώ ότι όλες οι πλευρές, ειδικά ο τομέας των επιχειρήσεων, έχουν κουραστεί από το καθεστώς αυτό (των κυρώσεων)».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή