Economist: Grexit αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει πορεία. Ανόητο να αρνείται παράταση προγράμματος ο Τσίπρας

Economist: Grexit αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει πορεία. Ανόητο να αρνείται παράταση προγράμματος ο Τσίπρας
ASSOCIATED PRESS

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει πορεία, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί «αδυσωπήτως» εκτός ευρώ, εκτιμάται σε δημοσίευμα του Economist με τίτλο «Πέφτοντας στο έδαφος τρέχοντας- προς τα πίσω» (Hitting the ground running-backwards).

Σύμφωνα με τον Economist, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να συναντήσει για πρώτη φορά τους ηγέτες της Ε.Ε., καθιστούσε ακόμα πιο πιθανή μια ελληνική έξοδο από το ευρώ.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε κάποια καλά επιχειρήματα κατά της λιτότητας, και έχει καλές ιδέες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και το «ταρακούνημα» της επιχειρηματικής ελίτ της Ελλάδας.

«Οι υπουργοί του τώρα λένε ότι θα κρατήσουν το 70% των μεταρρυθμίσεων της παλιάς κυβέρνησης. Αλλά οι πρώτες του κινήσεις περιελάμβαναν υποσχέσεις για άνοδο του κατώτατου μισθού σε προ κρίσης επίπεδα, την αντιστροφή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, την επαναφορά των αυξήσεων στις συντάξεις, την επαναπρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και τον τερματισμό των προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης. Αυτά δεν θα παραβίαζαν απλά τους όρους της διάσωσης της Ελλάδας, αλλά θα κατέστρεφαν και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας» αναφέρεται σχετικά.

Όπως υποστηρίζει ο Economist, η αντιστροφή πορείας με αυτόν τον τρόπο όταν η ελληνική οικονομία «επιτέλους λειτουργεί και η ανεργία πέφτει είναι διεστραμμένο. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες, όχι λιγότερες μεταρρυθμίσεις: παρά την πρόοδο στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας, οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες. Στο επιχειρηματικό κλίμα βρίσκεται πίσω από τη γειτονική Βουλγαρία, την πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε., σε τομείς όπως η εφαρμογή συμβολαίων, η καταγραφή περιουσίας, και η παροχή πίστωσης».

Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα απαιτούσε «συμβιβασμούς», εκτιμάται, με τους δανειστές να πρέπει να αποφασίσουν τι θα πρέπει να «ανταλλάξουν» και πότε. «Ο κ. Τσίπρας ανόητα αρνείται να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης όταν αυτό λάβει τέλος στο τέλος του μήνα, μιλώντας αντ' αυτού για ένα δάνειο-γέφυρα που θα δώσει τον χρόνο για να γίνουν διαπραγματεύσεις χωρίς την επίβλεψη της μισητής τρόικας...αλλά ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει περισσότερα δάνεια χωρίς όρους, όπως έδειξε το σε κακό κλίμα τέλος της συνάντηση του Eurogroup αυτή την εβδομάδα. Αντ'αυτού, πρέπει να παρατείνει το πρόγραμμα γρήγορα και μετά να μπει σε συνομιλίες» - σε συνομιλίες όπου υπάρχει όντως περιθώριο για συμφωνία, εκτιμά ο Economist.

Καταλήγοντας, στο κείμενο αναφέρεται ότι το μήνυμα που θα έπρεπε να δώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στον κ. Τσίπρα είναι ότι θα διαπραγματευτούν, αλλά μόνο μετά την παράταση του προγράμματος. «Θα τον βοηθήσουν με το χρέος και τον προϋπολογισμό, αλλά μόνο εάν είναι έτοιμος να κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Αν ένας αθλητής επιμένει να τρέχει προς τα πίσω, ακόμα και ο πιο υπομονετικός προπονητής αδυνατεί να τον βοηθήσει».

Δημοφιλή