Προς την αποστολή Έλληνα αστροναύτη στο Διάστημα μέσα στην επόμενη 15ετία

Προς την αποστολή Έλληνα αστροναύτη στο Διάστημα μέσα στην επόμενη 15ετία
Fragile Oasis/Flickr

Η αποστολή του πρώτου Έλληνα αστροναύτη στο Διάστημα μέσα στην επόμενη 15ετία αποτελεί τον στόχο της ελληνικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του si-Cluster (Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, η ελληνική βιομηχανία ενώνει τις ερευνητικές δυνάμεις της, προκειμένου να δοθεί θετική απάντηση στην ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί στα αλήθεια να αποκτήσει πραγματικά ένα συγκροτημένο διαστημικό πρόγραμμα.

«Επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να προέλθει μέσα από συντονισμένες συνεργασίες βασισμένες σε καινοτομικές πλατφόρμες δράσης, το si-Cluster στοχεύει στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας σχετικών με την πλοήγηση, τις τηλεπικοινωνίες και την παρατήρηση της γης» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Το si-Cluster θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός «εκκολαπτηρίου» (incubator) για διαστημικές τεχνολογίες, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Το σχετικό πλάνο έχει στόχο την προσέλκυση πέντε έως δέκα νεοφυών επιχειρήσεων από το χώρο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και η σύσταση του αναμένεται έως το καλοκαίρι.

Ενδεικτικό της δυναμικής της ελληνικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, είναι το γεγονός ότι το 2014 οι εξαγωγές των μελών του si-Cluster αυξήθηκαν κατά 117%, με το συνολικό κύκλο εργασιών να προσεγγίζει τα €150 εκατ., αυξημένος κατά 17% σε ετήσια βάση.

Οι επιχειρήσεις - μέλη του si-Cluster απασχολούν, σήμερα, περίπου 1.500 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 14%, ενώ η καινοτόμα «παραγωγή» μετρά, ήδη, 15 νέες πατέντες. Έτερο στοιχείο, που αποδεικνύει τη δυναμική του κλάδου είναι το ότι τα μέλη του si-Cluster αυξήθηκαν από 22 το 2013 σε 38 το 2014, με την προοπτική να φθάσουν τα 50 κατά το τρέχον έτος, καθώς, ήδη, εκκρεμούν αιτήσεις συμμετοχής από 30 εταιρείες και φορείς.

Από τις επιχειρήσεις - μέλη του Cluster, το 64% δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων, το 24% στον τομέα των εφαρμογών παρακολούθησης και επιτήρησης, ενώ το 12% ασχολείται με τα διαστημικά υλικά.

Πρόσφατα το si-Cluster ενίσχυσε περαιτέρω τη διεθνή του παρουσία, όπως αυτό προκύπτει από την υπογραφή διμερών συμφωνιών συνεργασίας με σημαντικούς εταίρους της παγκόσμιας αγοράς και συγκεκριμένα με το πιο σημαντικό cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, το Aerospace Valley της Γαλλίας, που εκπροσωπεί 1.600 επιχειρήσεις και προσφέρει 130.000 θέσεις εργασίας και με το Apulia Space Cluster της Ιταλίας, που εκπροσωπεί 60 επιχειρήσεις και προσφέρει 5.000 θέσεις εργασίας.

Οι διμερείς συμφωνίες προβλέπουν την από κοινού παρακολούθηση των εξελίξεων σε τεχνολογίες και εφαρμογές, διεθνώς, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της αεροδιαστημικής.

Δημοφιλή