ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/02/2015 05:54 EET | Updated 13/02/2015 06:16 EET

Η κόντρα Τσίπρα-Ραχόι και το παρασκήνιο με το Podemos

HuffPost Greece/ AP/ 0neiros/Flickr

Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται παράδοξο: Στη Σύνοδο Κορυφής, την πιο εχθρική στάση απέναντι στην ελληνική αντιπροσωπεία δεν την είχε η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά η ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση, που επίσης πιέζονται από την αυστηρή προσκόληση σε πολιτικές λιτότητας.

Ο Μαριάνο Ραχόι διέκοψε τον Αλέξη Τσίπρα για να δηλώσει ότι η Ισπανία δάνεισε στην Ελλάδα χρήματα που δεν της περισσεύουν και απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Όπως γράφει και η ισπανική El Pais, «ο Ραχόι παράτησε τη διπλωματία» και δήλωσε πως οι διευκολύνσεις που ήδη προβλέπει η δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές: «Η Ελλάδα έχει 30 χρόνια για να πληρώσει και μάλιστα τα 10 πρώτα, πληρώνει μόνο τους τόκους, αυτός που ευνοείται από την αλληλεγγύη μας, πρέπει να τηρήσει και τις υποχρεώσεις του».

Αρνητικά σχολιάστηκε και το ενδεχομένως τύχαίο γεγονός πως στην «οικογενειακή φωτογραφία» που ανέβασε στο twiter ο Ραχόι, δεν χωρούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν χαρίστηκε στον Ισπανό πρωθυπουργό.

Ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος απόψε, γιατί αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα στη χώρα του, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη τύπου για την αντίδραση του Ραχόι. Για να συμπληρώσει σε αυστηρό τόνο, ότι «κανείς δεν δικαιούται να εξωτερικεύει τα εσωτερικά του προβλήματα, διακινδυνεύοντας το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ.

Ο σύνδεσμος ΣΥΡΙΖΑ- Podemos

Ο κ. Ραχόι ανησυχεί πως όσα περισσότερα καταφέρει ο Τσίπρας, τόσο πιο πολύ θα ευνοηθεί το κόμμα των Podemos, του Pablo Iglesias. Έτσι κι αλλιώς η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, μοιάζει πολύ με την ατμόσφαιρα που υπήρχε στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες. Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, επικρίνεται για αδυναμία διαπραγμάτευσης και ενδοτισμό, ενώ το Podemos, που είναι πρώτο με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ζητά επίσης ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με την Ευρώπη.

Την Τρίτη το βράδυ, άλλωστε, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, παρενέβη εμμέσως στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών, με άρθρο του στον βρετανικό Guardian. «Αν η Ευρώπη δεν κρατήσει το κλαδί ελιάς που τείνει η Ελλάδα, τότε θα καταστραφεί η ίδια», ήταν ο εύγλωττος τίτλος του άρθρου. Η εμμονική προσκόλληση στην καταστροφική λιτότητα, όχι μόνο δεν λειτουργεί οικονομικά, αλλά έχει προκαλέσει την εκκένωση του πολιτικού χώρου των πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης, γράφει ο Ιγκλέσιας. Ας γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι, πως δεν είναι όλοι όσοι κάλυψαν αυτό το κενό, τόσο πιστοί στη δημοκρατία και την Ευρώπη, όσο ο Σύριζα και το Podemos, κατέληγε το άρθρο.