Συνέδριο στις 15 Μαϊου για το ΠΑΣΟΚ. Εκλογή προέδρου...αργότερα, και από τη «βάση»

Συνέδριο στις 15 Μαϊου για το ΠΑΣΟΚ. Εκλογή προέδρου...αργότερα, και από τη «βάση»
sooc

Για τις 15 Μαΐου ορίστηκε η διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος, που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι μετά το συνέδριο και σε εύλογο χρόνο θα γίνει και η εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα είναι Συνέδριο βαθιά πολιτικό, που θα δώσει το στίγμα του χώρου, ιδεολογικό και αυτοπροσδιοριστικό συνέδριο, το οποίο δεν πρέπει να επιτραπεί να μαραζώσει μέσα από μηχανιστικές προσεγγίσεις.

Ως προς τον οδικό χάρτη στην πορεία προς το συνέδριο, κατά τις ίδιες πηγές, αποφασίστηκε η σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (27 ή 28 Φεβρουαρίου) που, μετά την εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου, θα καθορίσει τις διαδικασίες προς το Συνέδριο.

Επιπλέον αποφασίστηκε η σύγκληση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, στο διάστημα μεταξύ 15- 20 Μαρτίου. Αυτή θα αποτελείται, εκτός από τα μέλη της ΚΠΕ και τους βουλευτές, από τους Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών, τη Γραμματεία της Δημοκρατικής Παράταξης, τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου Επικρατείας, τους δέκα πρώτους κατά κατάταξη σταυρών υποψήφιους ευρωβουλευτές και από τους σημερινούς υποψήφιους βουλευτές ως εξής: τις περιφέρειες που έχουν έως 3 έδρες θα εκπροσωπεί ο πρώτος, τις περιφέρειες από 4-7 έδρες θα εκπροσωπούν οι δύο πρώτοι, τις περιφέρειες από 8- 12 έδρες θα εκπροσωπούν οι τρεις πρώτοι και από εκεί και πάνω οι τέσσερις πρώτοι. Το μητρώο μελών που θα πάρουν μέρος στις διαδικασίες και στο Συνέδριο θα συγκροτηθεί από μηδενική βάση στο διάστημα μετά την ΚΠΕ έως τις 30 Απριλίου.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι μετά το συνέδριο σε εύλογο χρόνο θα γίνει και η εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο, με την πρώτη να καταθέτει δική της πρόταση για την «επόμενη» μέρα και τα βήματα που πρέπει να κάνει το κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικράτησε στη συνεδρίαση η θέση ότι το ΠΑΣΟΚ πρώτα απ' όλα έχει ανάγκη από ένα συνέδριο, που θα καθορίσει τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του, τις συμμαχίες του, στα πλαίσια του χώρου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ότι από εκεί και πέρα, με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν, να εκλεγεί από τη βάση το καταλληλότερο πρόσωπο που θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα