«Ενεργές» προσπάθειες για επαφή με εξωγήινους ζητούν επιστήμονες του SETI. «Επικίνδυνο» υποστηρίζουν άλλοι

«Ενεργές» προσπάθειες για επαφή με εξωγήινους ζητούν επιστήμονες του SETI. «Επικίνδυνο» υποστηρίζουν άλλοι
ASSOCIATED PRESS

Είναι ώρα η Ανθρωπότητα να προσπαθήσει πιο ενεργά να έρθει σε επαφή με εξωγήινους, υποστήριξαν επιστήμονες του SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence), στο πλαίσιο συνάντησης της American Association for the Advancement of Science στο Σαν Χοσέ – και διεξάγουν μελέτες σχετικά με το ποιο θα έπρεπε να είναι το μήνυμα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι εκτιμούν ότι να διατυμπανίσουμε την ύπαρξή μας ίσως να ήταν επικίνδυνο.

Οι ερευνητές του SETI «ακούν» τους ήχους του σύμπαντος αναζητώντας σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς εδώ και 30 χρόνια, χρησιμοποιώντας ραδιοτηλεσκόπια στις ΗΠΑ- ωστόσο μέχρι σήμερα, από όσο είναι γνωστό, δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις για ύπαρξη ξένων πολιτισμών «εκεί έξω».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο διευθυντής του οργανισμού, Dr. Σεθ Σόστακ, δήλωσε ότι είναι ώρα να ενταθούν οι έρευνες. «Κάποιοι από εμάς στο ινστιτούτο ενδιαφέρονται για ένα πιο “ενεργό” SETI, όχι απλά να ακούμε, αλλά να μεταδίδουμε και κάτι σε κάποια κοντινά άστρα, επειδή ίσως να υπάρχει περίπτωση να “ξυπνήσουμε” κάποιον και να λάβουμε απάντηση».

Αναφερόμενος σε αυτούς που χαρακτηρίζουν το εγχείρημα του «ενεργού SETI» ως επικίνδυνο, ο ίδιος το παρομοιάζει με το να φωνάζει κάποιος στη ζούγκλα. «Δεν ξέρεις τι υπάρχει εκεί έξω, καλύτερα να μην το κάνεις. Αν που προκαλέσεις τους εξωγήινους και καταστρέψουν τον πλανήτη, δεν θα ήθελες κάτι τέτοιο στην ταφόπλακά σου, σωστά;». Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, δεν μπορεί να φανταστεί κάποιον λόγο οι εξωγήινοι να έχουν κίνητρο για κάτι τέτοιο.

«Πέρα από αυτό, τους λέμε ότι είμαστε εδώ για διάστημα 70 ετών. Δεν είναι και πολύ ενδιαφέροντα μηνύματα, αλλά οι αρχικές τηλεοπτικές μεταδόσεις, οι αρχικές ραδιοφωνικές μεταδόσεις, τα ραντάρ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου- όλα αυτά έχουν διαρρεύσει από τη Γη. Κάθε κοινωνία που θα μπορούσε να έρθει εδώ και να μας χαλάσει τη μέρα κατακαίγοντας τον πλανήτη ήδη ξέρει πού είμαστε».

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Μπριν, συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που είχε κληθεί να μιλήσει στη συνάντηση, τάσσεται κατά του σχεδίου αυτού. «Οι ιστορικοί θα σας πουν ότι η πρώτη επαφή μεταξύ βιομηχανικών πολιτισμών και ιθαγενών δεν πηγαίνουν καλά» αναφέρει στο BBC, προσθέτοντας ότι οι υποστηρικτές του ενεργού SETI ασκούν επίδραση στο κοινό, οδηγώντας το στο να στείλει μήνυμα χωρίς να προηγηθεί εκτενής συζήτηση για το ποια θα ήταν η πολιτισμική επίδραση.

Ο ίδιος δεν φοβάται μία «χολιγουντιανή» εξωγήινη εισβολή και θεωρεί το ενδεχόμενο επαφής αρκετά μικρό. Αλλά τα ρίσκα, εκτιμά, είναι πολύ μεγάλα, και απαιτείται προσεκτική σκέψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ αυτών που είναι αντίθετοι στο να «φωνάξουμε» στο Σύμπαν είναι και ο Στίβεν Χόκινγκ, που χαρακτηρίζει κάτι τέτοιο ριψοκίνδυνο.

Μια μάλλον...απαισιόδοξη πρόβλεψη για το ενδεχόμενο επαφής με εξωγήινο πολιτισμό: εικόνα από το κινηματογραφικό «Independence Day»

Η πρόταση των υποστηρικτών του ενεργού SETI, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, είναι η χρήση ραδιοτηλεσκοπίων όπως αυτό στο Αρεσίμπο του Πουέρτο Ρίκο για την αποστολή επανειλημμένων σημάτων σε πλανήτες που θεωρείται πως μπορεί να υπάρχει ζωή. Η μέθοδος αυτή θεωρείται πιο πολλά υποσχόμενη από τις πλακέτες που είχαν τοποθετηθεί στα διαστημόπλοια Pioneer (1972 και 1973).

Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο τελικά γίνει, δεν θα είναι η πρώτη φορά που αποστέλλεται εσκεμμένα τέτοιου είδους μήνυμα, καθώς το 1974 το Αρεσίμπο εξέπεμψε μια υποτυπώδη εικόνα ανθρώπου και τη διπλή έλικα του DNA σε ένα σύμπλεγμα αστέρων σε απόσταση 21.000 ετών φωτός. Το 1999 Ρώσοι επιστήμονες έστειλαν τα δικά τους μηνύματα από τη Γεβπατόρια στην Κριμαία. Το 2008 η NASA έστειλε το «Across the Universe» των Beatles στον Πολικό Αστέρα, 431 έτη φωτός μακριά.

Τα μηνύματα που θα μπορούσαν να σταλούν

Οι δημοφιλέστερες επιλογές για μηνύματα που θα μπορούσαν να αποσταλούν (εάν με κάποιον τρόπο ξεπεραστεί το εμπόδιο της γλώσσας- κάποιοι θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για ένα μήνυμα θα ήταν μέσω της χρήσης μαθηματικών), όπως προκύπτουν από μελέτη του SETI το 2009, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, είναι οι εξής:

  • «Είμαστε άνθρωποι στον πλανήτη Γη»
  • «Είστε ξένοι για εμάς, αλλά έχετε τεχνογνωσία»
  • «Γεια σας και καλωσήρθατε»
  • «Βοηθήστε μας, σας παρακαλούμε»
  • «Ειρήνη, αγάπη και φιλία»
  • «Μετάδοση μαθηματικών ιδεών και δυαδικών εκφράσεων»
  • «Νιώθουμε μόνοι και φοβόμαστε, κυρίως λόγω της δικής μας ροπής προς τη βία»
  • «Οι θεοί και οι θρησκείας μας ασκούν επιρροή στις ζωές μας»
  • «Αναγνωρίζουμε τις πολιτιστικές κληρονομιές μας και τους πολιτισμούς που παράγουν».
Πήγαινε στην αρχική σελίδα