Βενιζέλος: Η κυβέρνηση παραβιάζει ανοικτές θύρες. Εφαρμογή ίδιας πολιτικής με άλλες λέξεις

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση παραβιάζει ανοικτές θύρες. Εφαρμογή ίδιας πολιτικής με άλλες λέξεις
Eurokinissi

«Η κυβέρνηση παραβιάζει ανοικτές θύρες. Τώρα όμως έχουμε δήθεν “σκληρή” διαπραγμάτευση. Ενώ η δική μας διαπραγμάτευση ήταν “ενδοτική”. Γιατί; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωνε διαδηλώσεις εναντίον της δικής μας κυβέρνησης, ενώ τώρα οργανώνει διαδηλώσεις υπέρ της δικής του κυβέρνησης» δήλωσε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει Μνημόνιο, υπάρχει πρόγραμμα!Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει τρόικα πια, υπάρχουν τα τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποι τους!Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση (review) που κάνει η τρόικα, αλλά υπάρχει τεχνική βοήθεια, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία!».

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δέχεται, το 0% του Μνημονίου αλλά το 70% των όρων του. «Οι δικές μας κόκκινες γραμμές σε σχέση με τους όρους για το κλείσιμο του προγράμματος στήριξης και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής έγιναν τώρα το 30% του μνημονίου που δεν γίνεται αποδεκτό. Το 70 % είναι όλα τα άλλα».

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν γίνονται δεκτά από την κυβέρνηση αυτά που είχαν απορριφθεί, όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, η κατάργηση των δόσεων, η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και η κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ των νησιών.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, συνέχισε, το χρέος ήταν «επονείδιστο» και στόχος ήταν το μονομερές κούρεμά του ή έστω μια διεθνής διάσκεψη που θα αποφάσιζε πολιτικά κάτι τέτοιο. «Τώρα αρκούν οι παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το 2012 και αναγνωρίζεται πλέον ότι συνιστούν περαιτέρω κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία. Όλα αυτά έγιναν χάρις στο “καταστροφικό” PSI με σύμβουλο τη Lazard που προσελήφθη τώρα σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη για να συνεχιστεί προφανώς η ίδια πολιτική».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα περί Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών και ΕΝΦΙΑ. «Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ τώρα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πατριωτικό καθήκον» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η σχέση δημοκρατίας και αλήθειας δοκιμάζεται βαθειά και έκανε λόγο για εφαρμογή της ίδιας πολιτικής με άλλες λέξεις, από άλλα πρόσωπα.

«Η στροφή συντελείται υπερήφανα εν μέσω ευρείας κοινωνικής αποδοχής και εθνικού ενθουσιασμού. Είμαστε και εμείς συμμέτοχοι –και το λέω ειλικρινά- του ενθουσιασμού αυτού» πρόσθεσε.

«Είμαστε προφανώς εκτός εποχής γιατί αποφασίσαμε να φύγουμε από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης, δηλαδή από τα προεκλογικά ψεύδη» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «η στρατηγική μας, με μικρές μετονομασίες, γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που μας καταψήφισε γιατί της υποσχέθηκαν άλλα πράγματα, τώρα όμως αρκείται απλώς σε άλλες λέξεις».

«Εμείς λοιπόν, ως αντιπολίτευση, ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης, στηρίζουμε την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές. Δεν αντιστρέφουμε αυτό που υποστήκαμε τα πέντε προηγούμενα χρόνια» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις. «Ζητήσαμε αμέσως μετά το Εurogroup της Τετάρτης και ενόψει του Εurogroup της Δευτέρας επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση. Δεν την είχαμε, τουλάχιστον μέχρις στιγμής» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την επιθυμία του ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα. «Δεν μας πειράζει καθόλου να θεωρηθεί αυτό νίκη της κυβέρνησης. Θα έρθει γρήγορα η στιγμή που αντί για τις λέξεις θα ξαναμιλήσουμε για τα πράγματα και τότε θα πάει ο καθένας στα πραγματικά του μεγέθη».

Δημοφιλή