ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/02/2015 10:02 EET | Updated 14/02/2015 10:02 EET

Μίκαελ Φουκς: Να τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν

(L-R) Michael Fuchs, member of the CDU parlamentary fraction, Julia Kloeckner, Vice-Chairman of the CDU and German Chancellor Angela Merkel and candidate of the German Christian Democratic Union (CDU) party arrive for their party's executive board meeting at the headquarters  at the Konrad-Adenauer-House in Berlin on September 16, 2013 a week ahead of the German general elections. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL        (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
JOHN MACDOUGALL via Getty Images
(L-R) Michael Fuchs, member of the CDU parlamentary fraction, Julia Kloeckner, Vice-Chairman of the CDU and German Chancellor Angela Merkel and candidate of the German Christian Democratic Union (CDU) party arrive for their party's executive board meeting at the headquarters at the Konrad-Adenauer-House in Berlin on September 16, 2013 a week ahead of the German general elections. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Η κατάθεση αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος από την Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για μια βραχυπρόθεσμη λύση, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Αγορά» ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Μίκαελ Φουκς, τονίζοντας παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο μετά από μια τέτοιου είδους δέσμευση, συμπληρώνει, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή ομολόγων και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια επιτυχημένη πορεία. Έχει πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται, η ανταγωνιστικότητα της αυξήθηκε. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και θέλουμε η Ελλάδα να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός "success story". Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο αργότερα, μετά από μια τέτοια δέσμευση» σημειώνει ο κ. Φουκς, ο οποίος επιμένει ότι για «μια βραχυπρόθεσμη λύση» «η Ελλάδα, ως δέσμευση πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».

Δεν θεωρεί ότι η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για ανταλλαγή ομολόγων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αποτελεί πιθανή λύση. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια ανταλλαγή ομολόγων για νομικούς λόγους, το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει σε ανταλλαγή ομολόγων, όπως δεν θα συμφωνήσουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα όλες τις δυνατότητες ελάφρυνσης του χρέους, όπως η αναβολή της απόσβεσης και σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Περαιτέρω ελάφρυνση σε ότι αφορά την ήδη εξαιρετικά μειωμένη εξυπηρέτηση του χρέους της δεν αποτελεί λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, τόνωση της απασχόλησης και ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση της τρόικας, σημειώνει πως «το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ΄εαυτό ο όρος "τρόικα"».

«Οι "πιστωτές" της Ελλάδας είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Και οι τρεις δεν συνιστούν πρόβλημα, αλλά αναγκαίο μέρος της λύσης για την Ελλάδα», αποτελώντας πραγματικά χείρα βοηθείας για τη χώρα. Και τα τρία θεσμικά όργανα επιθυμούν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» υποστηρίζει.

Sponsored Post