Τρεις νεκροί ο απολογισμός των επιθέσεων στην Κοπεγχάγη. Νεκρός ο φερόμενος ως δράστης

Τρεις νεκροί ο απολογισμός των επιθέσεων στην Κοπεγχάγη. Νεκρός ο φερόμενος ως δράστης
This image made from TV2 via Associated Press News video shows the scene near a synagogue where police reported a shooting in downtown Copenhagen, Denmark, Sunday, Feb. 15, 2015. One person was shot in the head and two police officers were shot in the arms and legs, police said. (AP Photo/TV2 via APTN) DENMARK OUT
This image made from TV2 via Associated Press News video shows the scene near a synagogue where police reported a shooting in downtown Copenhagen, Denmark, Sunday, Feb. 15, 2015. One person was shot in the head and two police officers were shot in the arms and legs, police said. (AP Photo/TV2 via APTN) DENMARK OUT
ASSOCIATED PRESS

Δράστης των δύο επιθέσεων που συγκλόνισαν την Κοπεγχάγη το Σάββατο, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων θεωρείται ότι είναι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του το πρωί της Κυριακής κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς στην περιοχή Νορέμπρο της πρωτεύουσας της Δανίας.

Ο Ομάρ Ελ-Χουσεϊν ήταν 22 ετών. Είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δανία . Ο νεαρός είχε αποφυλακισθεί, μετά την έκτιση ποινής για επίθεση, δύο εβδομάδες πριν από τις χθεσινές επιθέσεις που χαρακτηρίσθηκαν "τρομοκρατικές ενέργειες".

Είχε προηγηθεί ανθρωποκυνηγητό έπειτα από τη δολοφονική >επίθεση σε καφετέρια η οποία φιλοξενούσε εκδήλωση για την ελευθερία του Τύπου με ένα νεκρό και τρεις τραυματίες αστυνομικούς.

Τα ξημερώματα της Κυριακής ακολούθησε νέα επίθεση σε συναγωγή. Νεκρός έπεσε ένας νεαρός εβραίος που φυλούσε την είσοδο, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Αναλυτικότερα, αστυνομικοί στην Κοπεγχάγη πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον τους, κοντά στα σημεία των δύο επιθέσεων που σημειώθηκαν το Σάββατο.

O φερόμενος ως δράστης της φονικής επίθεσης (Copenhagen Police)

Σύμφωνα με την δανέζικη αστυνομία, ο νεαρός ενήργησε μόνος και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Δανίας για τις σχέσεις του με εγκληματικές συμμορίες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, εικόνες από βιντεοκάμερες υποδεικνύουν ότι ο ίδιος ευθύνεται για τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν κοντά σε μια καφετέρια και σε μια συναγωγή. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη επίθεση σκοτώθηκε ένας 55χρονος πολίτης και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συζήτησης περί της ελευθερίας της έκφρασης σε καφετέρια. Στη δεύτερη, σκοτώθηκε ένας πολίτης και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί κοντά στην κεντρική συναγωγή της πόλης. Όπως αναφέρθηκε, ο νεκρός ήταν εβραϊκής καταγωγής εθελοντής που εκτελούσε χρέη φύλακα κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση μια διεύθυνση στην περιοχή Νορέμπρο, αναμένοντας την επιστροφή του ενοίκου.

Όταν αυτός εμφανίστηκε, αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς, τράβηξε όπλο και άνοιξε πυρ, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Το Νορέμπρο είναι μια περιοχή όπου ζουν κυρίως μετανάστες, περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη συναγωγή όπου είχαν σημειωθεί πριν από ώρες οι πυροβολισμοί.

Η Δανία τέθηκε σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, με την αστυνομία να εξαπολύει τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών των δύο επιθέσεων. Σημειώνεται ότι στο πρώτο περιστατικό η εκδήλωση όπου σημειώθηκε η επίθεση είχε να κάνει με τον ισλαμισμό και σε αυτήν συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη επίθεση και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρωθυπουργός της χώρας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Ολάντ: Jer er Dansk

«Οι ίδιοι στόχοι» επλήγησαν στην Κοπεγχάγη στις επιθέσεις του Παρισιού τον Ιανουάριος, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποχωρώντας από την πρεσβεία της Δανίας όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον δανικό λαό.

«Οι ίδιοι στόχοι επελέγησαν από τους τρομοκράτες...είναι προφανές ότι υπάρχει εδώ μία σχέση, που δεν παραπέμπει στην ύπαρξη δικτύου, αλλά απλώς αποδεικνύει την ίδια αποφασιστικότητα των τρομοκρατών να πλήττουν αυτό που είμαστε, αυτό που αντιπροσωπεύουμε, τις αξίες της ελευθερίας, του δικαίου, της προστασίας που κάθε πολίτης, όποια και αν είναι η θρησκεία του, πρέπει να μπορεί να απολαμβάνει», είπε.

Λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του Φρανσουά Ολάντ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία με το σύνθημα "Jer er Dansk" (Είμαι Δανός) και κρατώντας που έγραφαν στα γαλλικά και στα δανικά: "Είμαι Charlie, Είμαι Αστυνομικός, Είμαι Εβραίος, Είμαι Δανός".

Δημοφιλή