ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/02/2015 10:43 EET | Updated 15/02/2015 10:43 EET

Reuters: Η ΕΚΤ κρατάει την Ελλάδα με κοντό λουρί

ASSOCIATED PRESS
President of European Central Bank Mario Draghi speaks during a news conference in Frankfurt, Germany, Thursday, Jan. 22, 2015, following a meeting of the ECB governing council. (AP Photo/Michael Probst)

Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να «τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες», σενάριο που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά εάν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ή την υπογραφή ενός νέου, δεν θα έχει πολλές επιλογές, αναφέρει το Ρόιτερς σε τηλεγράφημά του.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ΕΚΤ, γράφει το Ρόιτερς, «κρατάει την Ελλάδα με κοντό λουρί».

Αναφερόμενο στην απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει τον ΕLA κατά πέντε δισ ευρώ ακόμη, το Ρόιτερς φιλοξενεί στο τηλεγράφημά του τις απόψεις Γερμανών εμπειρογνωμόνων ή ειδικών από γερμανικές εταιρείες.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πει "δεν πληρώνουμε τα χρέη μας", τότε οι τράπεζες ουσιαστικά καθίστανται αφερέγγυες, γιατί διαθέτουν πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα» λέει ο Βόλκερ Βίλαντ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ή «Επιτροπής Σοφών».

Οι κανονισμοί που αφορούν τον ELA, αναφέρει το πρακτορείο, ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης μπορούν να χορηγήσουν τέτοια χρηματοδότηση προσωρινά και σε αφερέγγυες τράπεζες.

Ο Βίλαντ σημειώνει ότι το να αρνηθεί κάποιος στις ελληνικές τράπεζες αυτή τη χρηματοδότηση «θα ήταν ένας τρόπος να δεχτεί η Ελλάδα γρήγορα μία συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Άντριου Μπόσομγουορθ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη γνωστή διαχειρίστρια ομολόγων Pimco στο Μόναχο, εκτιμά ότι «αν η Ελλάδα δεν υπογράψει το πρόγραμμα, αλλά παραμείνει στην ευρωζώνη, ουσιαστικά θα βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής».

«Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν σύντομα πλήρη αναστροφή» δηλώνει στο Ρόιτερς ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς της τράπεζας Berenberg και προσθέτει: «Αν δεν το κάνουν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει τον ELA. Και τότε "το παιχνίδι τελειώνει" για τις ελληνικές τράπεζες».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)