Τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης: Ιστορία, πολιτική πλατφόρμα και δημοτικότητα

Τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης: Ιστορία, πολιτική πλατφόρμα και δημοτικότητα

Από την Ελλάδα και τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Δανία, τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη έχουν αυξήσει τη δημοσιότητά τους. Αυτά τα κόμματα δε προέκυψαν εν μια νυκτί. Στην πραγματικότητα πολλά έμειναν στο περιθώριο του πολιτικού τοπίου στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Η WorldPost παρουσιάζει έναν οδηγό των ακροδεξιών κομμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη σήμερα.

Χώρα: Γαλλία

Αρχηγός: Marine Le Pen

Ιστορία: Το κόμμα ιδρύθηκε το 1972 έχοντας ως στόχο την ενοποίηση πολλών γαλλικών εθνικιστικών κινημάτων της εποχής. Το 1973, το κόμμα ίδρυσε ένα κίνημα νεολαίας, το Εθνικό Μέτωπο Νεολαίας. Ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν ήταν ηγέτης του κόμματος από την ίδρυσή του και το αναμφισβήτητο κέντρο του κόμματος μέχρι την παραίτησή του το 2011.

Οι προεδρικές εκλογές του 2002 ήταν οι πρώτες στις οποίες συμμετείχε ακροδεξιός υποψήφιος στον δεύτερο γύρο, αφού ο Λε Πεν ξεπέρασε τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν στον πρώτο γύρο, ωστόσο ηττήθηκε με πολύ μεγάλη διαφορά από τον Ζακ Σιράκ, υποψήφιο του Συναγερμού για τη Δημοκρατία. Εξαιτίας του γαλλικού εκλογικού συστήματος, η εκπροσώπηση του κόμματος είναι περιορισμένη παρά τα ποσοστά που κερδίζει στις εκλογές.Σημερινή ηγέτιδα του κόμματος είναι η Μαρίν Λε Πεν, η οποία διαδέχτηκε τον πατέρα της το 2011.

Πολιτική πλατφόρμα: Το Εθνικό Μέτωπο κατέχει μια πλατφόρμα που είναι έντονα αντί-μεταναστευστική. Ανάμεσα στις κύριες πολιτικές του κόμματος συμπεριλαμβάνονται ο οικονομικός προστατευτισμός, η προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε ζητήματα νόμου και τάξης, και η αντίθεση στη μετανάστευση. Από τη δεκαετία του 1990, το κόμμα έχει γίνει ολοένα και πιο ευρωσκεπτικιστικό.

Δημοτικότητα: Έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεως BVA έδειξε ότι το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει το 28% των ψήφων, μόλις δυο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ' ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Προέδρου Francois Hollande.

Golden Dawn party leader Nikos Mihaloliakos as he speaks during a news conference. (AP Photo/Petros Giannakoiuris)

Χώρα: Ελλάδα

Αρχηγός: Νίκος Μιχαλολιάκος

Ιστορία: Ιδρύθηκε το 1980 από τον Νίκο Μιχαλολιάκος. Το κόμμα παρέμενε στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής μέχρι το 2012. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 αναδείχθηκε έκτο κόμμα λαμβάνοντας περίπου 440 χιλιάδες ψήφους, ποσοστό 6,97%, και πέτυχε για πρώτη φορά την είσοδό της στη Βουλή εκλέγοντας 21 βουλευτές. Στις επόμενες εκλογές του Ιουνίου διατήρησε το ποσοστό της και κέρδισε 18 έδρες.

Περιγράφεται ως ένα νεοναζιστικό κόμμα, ενώ έχει συνδεθεί με εκατοντάδες βίαιες επιθέσεις κατά μειονοτήτων. Παράλληλα οι υποστηρικτές του χαιρετούν όπως ο Χίτλερ, ενώ τραγουδούν και φασιστικά τραγούδια.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 μετά από εισαγγελικές έρευνες στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε το Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Ηλία Παναγιώταρο και το Γιώργο Πατέλη, αρχηγό τοπικής οργάνωσης της ΧΑ στη Νίκαια, όπου ανήκε ο 45χρονος Γεώργιος Ρουπακιάς ο οποίος το ράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 δολοφόνησε με μαχαίρι τον Παύλο Φύσσα.

Πολιτική πλατφόρμα: Εξαιρετικά αντί-μεταναστευτικό ενώ προωθεί μια ρατσιστική και εθνικιστική κοσμοθεωρία.

Δημοτικότητα: Αν και ο αρχηγός και πολλοί βουλευτές βρίσκονται προφυλακισμένοι κατάφερε να έρθει τρίτο κόμμα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Χώρα: Βέλγιο

Αρχηγοί: Filip Dewinter, Gerolf Annemans and Tom Van Grieken

Ιστορία: Ο προκάτοχος του Φλαμανδικό Συμφέρον, το φλαμανδικό μπλοκ έκανε το ντεμπούτο του στο τέλος της δεκαετίας του 70 με σκοπό την ανεξαρτησία της Φλάνδρας από το Βέλγιο. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το κόμμα υιοθέτησε μια αντιμεταναστευτική στάση.

Πολιτική πλατφόρμα: Επικεντρώνεται στην απόσχιση της Φλάνδρας από το Βέλγιο. Το κόμμα εξακολουθεί να καλεί για αμνηστία για συνεργάτες των Ναζί.

Δημοτικότητα: Το ποσοστό του μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις φλαμανδικές περιοχές της χώρας, το «Φλαμανδικό Συμφέρον» έλαβε μόλις το 14% των ψήφων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό του κόμματος σε εθνικές και τοπικές εκλογές τα τελευταία 25 χρόνια.

Χώρα: Δανία

Αρχηγός: Pia Kjaersgaard

Ιστορία: Το κόμμα ιδρύθηκε το 1995 από την Pia Kjærsgaard, η οποία ηγήθηκε του κόμματος μέχρι το 2012, όπου αρχηγός έγινε ο Kristian Thulesen Dahl. Από τις εκλογές του 2001, το κόμμα υποστήριξε την κυβέρνηση που αποτελούνταν από το Φιλελεύθερο Κόμμα και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τα οποία βρίσκονταν στην κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές του 2011, όπου και επικράτησαν κεντροαριστεροί σχηματισμοί. Παρόλο που δεν έλαβε μέρος στην κυβέρνηση, το κόμμα την υποστήριξε στα περισσότερα ζητήματα, ενώ ζήτησε ως αντάλλαγμα την υποστήριξη της κυβέρνησης προς το κόμμα όσον αφορά τις πολιτικές θέσεις του τελευταίου.

Πολιτική πλατφόρμα: Το κόμμα εξέφρασε ως κύριους στόχους του την διατήρηση των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δανίας, συμπεριλαμβανομένου ζητημάτων όπως η οικογένεια, η μοναρχία και η Εκκλησία της Δανίας, ενώ προάγει την ενίσχυση της αυστηρής εφαρμογής των νόμων, την αντίθεση στη μετατροπή της Δανικής κοινωνίας σε πολυεθνική κοινωνία περιορίζοντας την μετανάστευση και προάγοντας την πολιτιστική αφομοίωση των μεταναστών στη χώρα, και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δημοτικότητα: Η δημοτικότητα του κόμματος έχει αυξηθεί από την ίδρυσή του, καθώς είναι αυτή τη στιγμή το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του Φόλκετινγκ, έχοντας 22 από τις συνολικά 179 έδρες του.

Anti-EU Freedom Party lawmaker Geert Wilders addresses parliament in The Hague, Netherlands, on April 24, 2012. (AP Photo/Peter Dejong)

Χώρα: Ολλανδία

Αρχηγός: Geert Wilders

Ιστορία: Ιδρύθηκε το 2006 από τον Geert Wilders, ο οποίος αποσπάστηκε από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Ο Wilders απέκτησε φήμη ως επί το πλείστον για τη στάση του εναντίον του Ισλάμ.

Πολιτική πλατφόρμα: Ο Βίλντερς είναι ιδιαίτερα γνωστός για την κριτική του ενάντια στο Ισλάμ, συνοψίζοντας τις απόψεις του στη φράση "δε μισώ τους Μουσουλμάνους, μισώ το Ισλάμ". Τονίζει ότι δεν υπάρχει "μετριοπαθές Ισλάμ", ενώ έχει προτείνει την απαγόρευση του Κορανίου στην Ολλανδία, το οποίο θεωρεί "φασιστικό βιβλίο". Πιστεύει πως η μετανάστευση Μουσουλμάνων στην Ολλανδία πρέπει να σταματήσει και οι ήδη εγκατεστημένοι μετανάστες πρέπει να πληρωθούν για να φύγουν.

Δημοτικότητα: Το PVV ήταν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές του 2012.

Χώρα: Σουηδία

Αρχηγός: Jimmie Akesson

Ιστοριά: Ιδρύθηκε το 1988. Το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικιστικό κίνημα, αν και γενικά χαρακτηρίζεται ως ακροδεξιό. Αρχηγός του κόμματος είναι από το 2005 ο Jimmie Akesson.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες βγήκαν από το περιθώριο το 2010 οπότε κέρδισαν τις πρώτες έδρες τους στο Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου διπλασίασαν το ποσοστό τους και έχουν απειλήσει να ρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να μειώσει το ποσοστό των μεταναστών. Το κόμμα επιθυμεί να μειωθεί κατά 90% το ποσοστό των αιτούντων άσυλο στη Σουηδία.

Πολιτική πλατφόρμα: Επιδιώκουν να διατηρήσουν τις παραδοσιακές αντιλήψεις της σουηδικής κουλτούρας. Το κόμμα μιλά ανοιχτά για τις ένθερμές αντι-ισλαμικές απόψεις του.

Δημοτικότητα: Η ανησυχία για τη μετανάστευση έχει δώσει στους Σουηδούς Δημοκράτες γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν.

Η Eline Gordts συνέβαλε σε αυτό το κείμενο.

Διόρθωση: Στο αρχικό κείμενο αναφέραμε εσφαλμένα ότι το Δανικό Λαϊκό Κόμμα προωθεί την έξοδο από την Ευρωζώνη. Το DPP προωθεί την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό το άρθρο βασίστηκε στο κείμενο: (A Field Guide To Europe's Radical Right Political Parties) που δημοσιεύθηκε στη Huffington Post USA.

Δημοφιλή