Άγνωστη, δύο χρόνια μετά, η προέλευση του μετεωρίτη που τρομοκράτησε το Τσελιαμπίνσκ

Άγνωστη, δύο χρόνια μετά, η προέλευση του μετεωρίτη που τρομοκράτησε το Τσελιαμπίνσκ

Δύο χρόνια πριν, στις 15 Φεβρουαρίου 2013, ένας μετεωρίτης είχε τρομοκρατήσει το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας, εισερχόμενος με μεγάλη ταχύτητα στην ατμόσφαιρα και θρυμματιζόμενος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων και την πρόκληση πανικού σε όλο τον κόσμο, καθώς οι εικόνες παρέπεμπαν σε κινηματογραφικές ταινίες και σενάρια ολέθρου τύπου «Αρμαγεδδών». Ωστόσο, σήμερα παραμένει εντελώς άγνωστη η προέλευσή του, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ήταν ο «μητρικός» αστεροειδής από τον οποίο προήλθε, όπως προκύπτει από paper το οποίο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Journal «Icarus».

Όπως επισημαίνει το Planetary Science Institute, αστρονόμοι είχαν αρχικά προβλέψει ότι ο αστεροειδής (86039)1999 NC43, διαμέτρου δύο χιλιομέτρων, ο οποίος εντάσσεται στην κατηγορία των ΝΕΑ (Near-Earth Asteroid) θα μπορούσε να είναι το σώμα από το οποίο προήλθε ο «εισβολέας». «Αυτά τα δύο σώματα είχαν παρόμοιες τροχιές γύρω από τον Ήλιο και αρχικές μελέτες υπέδειξαν ακόμη και παρόμοιες συνθέσεις» αναφέρει ο Βίσνου Ρέντι, επιστήμονας του ινστιτούτου και επικεφαλής συντάκτης του «Link between the Potentially Hazardous Asteroid (86039) 1999 NC43 and the Chelyabinsk meteoroid tenuous» που δημοσιεύθηκε στο Icarus.

Ωστόσο, νέα ανάλυση των τροχιακών παραμέτρων και άλλα δεδομένα από μια διεθνή ομάδα ερευνητών της οποίας ηγήθηκε ο Ρέντι δείχνουν ότι είναι μάλλον απίθανη μια σύνδεση μεταξύ του μετεωρίτη του Τσελιαμπίνσκ και του προαναφερθέντος αστεροειδούς. «Η σύνθεση του μετεωρίτη του Τσελιαμπίνσκ όπως εξακριβώθηκε μετά το περιστατικό είναι παρόμοια με έναν κοινό τύπο μετεωρίτη, τον αποκαλούμενο LL chondries. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ΝΕΑ έχει σύνθεση που είναι ιδιαίτερα διαφορετική από αυτό» αναφέρει σχετικά.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι η σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων μετεωριτών με έναν αστεροειδή είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της χαοτικής φύσης των τροχιών αυτών των σωμάτων.

Δημοφιλή