Οριστικό λουκέτο στην Αμυγδαλέζα, απελευθέρωση ευπαθών ομάδων και όσων κρατούνται πάνω από 6 μήνες

Οριστικό λουκέτο στην Αμυγδαλέζα, απελευθέρωση ευπαθών ομάδων και όσων κρατούνται πάνω από 6 μήνες
Sooc

Αποφάσεις-εξπρές για τα κέντρα κράτησης μεταναστών έλαβαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου με αφορμή την αυτοκτονία της περασμένης Παρασκευής 28χρονου Πακιστανού στην Αμυγδαλέζα.

Οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους μετανάστες που κρατούνται για περισσότερο από έξι μήνες σε κέντρα αλλά και τις ευπαθείς ομάδες, ενώ καταργεί το όριο της 18μηνης κράτησης αλλοδαπών σε χώρους κράτησης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι λαμβάνουν τα παρακάτω τέσσερα μέτρα «ελάφρυνσης» των μεταναστών που κρατούνται σε χώρους κράτησης ανά την Ελλάδα:

1) Την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε δεκτή η υπ' αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και την άμεση απελευθέρωση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών. Στην Αμυγδαλέζα άνω των 18 μηνών κρατείται μόλις ένας μετανάστης.

2) Την άμεση απελευθέρωση των ευάλωτων περιπτώσεων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.

3) Την απελευθέρωση των κρατουμένων στις περιπτώσεις όπου η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011 .

4) Την εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας –όπου κρατούνται 1.087 μετανάστες- δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή λόγω της λειτουργίας στο σημείο αστυνομικών σχολών και έτσι θα βάλει οριστικό λουκέτο.

«Προετοιμάζουμε λοιπόν, λόγω και της ιστορίας που το συνοδεύει, εμβληματικά το κλείσιμο της δομής εκκενώνοντας σταδιακά τους χώρους. Ενδιαμέσως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα (υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, ρουχισμός, διατροφή κ.λπ.) ώστε να μην αισθάνονται οι κρατούμενοι, όσο παραμένουν υπό κράτηση, ότι η Πολιτεία μόνο λόγια λέει», αναφέρεται.

Δημοφιλή