Πόσα ποτήρια νερό την ημέρα πρέπει να πίνουμε, το βραδινό παχαίνει, τα αβγά ανεβάζουν την χοληστερίνη; Οι διατροφικοί μύθοι στο μικροσκόπιο

Πόσα ποτήρια νερό την ημέρα πρέπει να πίνουμε, το βραδινό παχαίνει, τα αβγά ανεβάζουν την χοληστερίνη; Οι διατροφικοί μύθοι στο μικροσκόπιο
Getty Images

Ρωτήσαμε τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (PhD), για όλα όσα ακούμε κατά καιρούς σχετικά με θέματα διατροφής και κατά πόσο είναι μύθοι ή πραγματικότητα.

1. Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα; Μάλιστα, πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο διάφορες φόρμες για να υπολογίσει κανείς πόσο νερό πρέπει να πιει. Το ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων μας, όσο και για μια υγιή επιδερμίδα το γνωρίζεις. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), ένας άντρας θα πρέπει να καταναλώνει 2,5 λίτρα υγρών καθημερινά, ενώ μία γυναίκα 2 λίτρα. Σε πόσα ποτήρια όμως αντιστοιχεί αυτό; Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ένα ποτήρι νερού χωράει 250 ml, τότε τα 2 λίτρα μεταφράζονται σε 8 ποτήρια νερό.

Παρ' ολ' αυτά μέσα σε αυτή τη σύσταση του EFSA, συμπεριλαμβάνονται και τα υγρά που παίρνουμε από τα τρόφιμα αλλά και από άλλα ροφήματα πλην του νερού όπως είναι οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά. Μάλιστα, έχει φανεί ότι το 20% περίπου της σύστασης το καλύπτουμε από τρόφιμα και το 70 – 80% το καλύπτουμε μέσα από ροφήματα. Επομένως, μη μένετε αυστηρά στη σύσταση των 8 ποτηριών νερού, απλά βάλτε ως στόχο κάθε εβδομάδα να αυξήσετε την ποσότητα του νερού που πίνετε έστω και κατά μισό ποτήρι!

2. Το αβγό ανεβάζει τη χοληστερίνη

Αυτή η καημένη η χοληστερίνη… πόσα έχει ακούσει και πόσα είναι αλήθεια τελικά; Αρχικά, η χοληστερόλη είναι απαραίτητο λιπίδιο για τον οργανισμό και βρίσκεται φυσιολογικά στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, ενώ έχει και καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων στο σώμα μας. Συντίθεται από τον οργανισμό αλλά παραλαμβάνεται και μέσω της διατροφής. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αν διατηρούμε το μέτρο και την ισορροπία στη διατροφή μας, όλα τα τρόφιμα χωρούν. Για να γίνει πιο κατανοητό… ένα ολόκληρο αβγό μαζί με τον κρόκο του έχει περίπου 185mg χοληστερίνης.

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Καρδιολογίας η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης είναι τα 300mg για τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και τα 200mg για τα άτομα με αυξημένα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης. Επομένως, η κατανάλωση αβγών δεν απαγορεύεται, απλά πρέπει να περιορίζεται και να προτιμάται την ημέρα που η διατροφή μας είναι φτωχή σε άλλες πηγές χοληστερόλης όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αγελαδινό/πρόβειο βούτυρο και το κόκκινο κρέας. Μην τα βγάλετε, λοιπόν, από τη διατροφή σας γιατί πέρα από γευστικά, τα αβγά παρέχουν και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ή η λεκιθίνη.

3. Το βραδινό παχαίνει

Όχι, το βραδινό γεύμα δεν παχαίνει! Τουλάχιστον όχι από μόνο του. Το σημαντικό στο αν θα παχύνουμε ή όχι είναι το αν επιτυγχάνουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας καθημερινά, δηλαδή αν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες ή αν «καίμε» μέσω άσκησης περισσότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Επομένως, αν κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαζί με το βραδινό μας γεύμα, δεν ξεπερνούμε τις θερμίδες που απαιτείται για να χάσουμε βάρος, τότε όχι δε θα παχύνουμε. Αν ένας άνθρωπος μάλιστα, κοιμάται στη μία το βράδυ δεν είναι δυνατόν να μην φάει βραδινό, καθώς όπως είναι αναμενόμενο θα πεινάσει και τότε θα αρχίσει το παχυντικό τσιμπολόγημα. Καλό θα είναι ωστόσο, το βραδινό σας γεύμα να είναι 1 – 2 ώρες πριν να κοιμηθείτε.