Αυτό είναι το κείμενο Μοσκοβισί που η Ελλάδα θα υπέγραφε

Αυτό είναι το κείμενο Μοσκοβισί που η Ελλάδα θα υπέγραφε
Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis arrives for an Eurogroup meeting at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 16, 2015. Greece's radical left government and its European creditors are heading into new talks Monday on the debt-heavy country's stuttering bailout program. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis arrives for an Eurogroup meeting at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 16, 2015. Greece's radical left government and its European creditors are heading into new talks Monday on the debt-heavy country's stuttering bailout program. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Ποιο είναι το κείμενο Μοσκοβισί που η ελληνική πλευρά θα υπέγραφε άμεσα;

Ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Και είναι το ακόλουθο:

Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την κατάσταση στην Ελλάδα, βασισμένο στον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την προσήλωσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχει ωστόσο να βελτιώσει δυναμικά τις προοπτικές της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις προ πολλού απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει την διαφθορά και της φοροδιαφυγή, και να αναβαθμίσει την δημόσια διοίκηση. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει επειγόντως δράση για να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να θέσει υπό έλεγχο την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι τα νέα μέτρα δεν θα αναστρέψουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και ότι θα χρηματοδοτηθούν πλήρως. Θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί στενά με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της και θα διασφαλίσει την ισχύ και την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, δημιουργώντας και στην συνέχεια διατηρώντας πρωτογενή πλεονάσματα. Το εάν είναι εφικτό να κατακτηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των εν εξελίξει οικονομικών συνθηκών. Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές δηλώνουν την πλήρη απερίφραστη αφοσίωση τους στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι όλων των δανειστών.

Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Όταν θεωρηθεί χρήσιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει την τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της εξακρίβωσης των χρηματοδοτικών αναγκών, το πως αυτές θα πρέπει να καλυφθούν και τους απαραίτητους όρους. Οι Θεσμοί θα αναφέρουν στο Eurogroup έως τις (21) Φεβρουαρίου»

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο ίδιος δημοσιογράφος είχε δημοσιοποιήσει ένα άλλο κείμενο που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν το κείμενο Μοσκοβισί, το οποίο ωστόσο ήταν προγενέστερο. Βάσει όμως της ενημέρωσης από κυβερνητικές πηγές για τα σημεία του κειμένου Μοσκοβοσί που βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση, αυτά τα σημεία βρίσκονται στο παραπάνω κείμενο.

Το πρώτο κείμενο

Η ουσία αυτού του κειμένου είναι ότι λόγο για μια νέα συμφωνία («new arrangement»).

Αναφέρει χαρακτηριστικά

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των Ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η Ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση μιας νέας συμφωνίας. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κατά τον βέλτιστο τρόπο την υπάρχουσα ευελιξία στο τρέχον πρόγραμμα, ως έναρξη των εργασιών για μια νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να εξασφαλίσουν τις συμφωνημένες παραμέτρους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν για την εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1).

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικό σε μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παρατεθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup προσβλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των Τραπεζών και θα δοθούν μόνο με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

Η Κομισιόν είχε διαψεύσει την ύπαρξη κειμένου Μοσκοβισί

Πριν από την αποκάλυψη του Μέισον, η Κομισιόν, τόνισε ότι δεν υπήρξε άλλο κείμενο εκτός από αυτό που παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αξιωματούχοι της Κομισιόν, που επικαλείτο το Reuters, έλεγαν ότι ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είχε απλώς μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη.

Δημοφιλή