PayPal: Πως ένα παγκόσμιο φαινόμενο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα

PayPal: Πως ένα παγκόσμιο φαινόμενο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα
PayPal

Όταν το 1998 «γεννιόταν» η PayPal, τα δεδομένα στον κόσμο του διαδικτύου ήταν αρκετά διαφορετικά. Δεν υπήρχαν Social Media, δεν υπήρχε YouTube, ενώ οι αγορές μέσω ίντερνετ ήταν πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, η καινοτόμα πλατφόρμα online πληρωμών κέρδισε το στοίχημα.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί: περίπου 11,5 εκατ. πληρωμές γίνονται πλέον μέσω PayPal, σε καθημερινή βάση. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε 203 αγορές, επιτρέποντας στους χρήστες της να κάνουν συναλλαγές σε δεκάδες διαφορετικά νομίσματα.

Η HuffPost Greece συνάντησε την Επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της PayPal στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Γκάνα Γιεφτουσένκο, στα πλαίσια του event Magento & PayPal Meet-up. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλά για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της εταιρίας στη χώρα μας, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, όπως τονίζει η ίδια, η Ελλάδα είναι μια από της πιο αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης, σε ότι αφορά το online shopping.

Τι ακριβώς είναι η PayPal; Διότι κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με το ίντερνετ μπορεί να μην γνωρίζει

Με απλά λόγια, η PayPal είναι μια πλατφόρμα online πληρωμών. Μέσω της οποία ο καθένας μπορεί να αγοράσει, για παράδειγμα, ταξιδιωτικά εισιτήρια ή gadgets. Η επιτυχημένη ιδέα του PayPal βασίζεται κυρίως σε 3 πράγματα: ότι οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Έτσι έχουμε καταφέρει να επεκταθούμε σε πολλές χώρες του κόσμου και πάρα πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται την ιντερνετική πλατφόρμα μας για τις online αγορές τους.

Πόσες επιχειρήσεις συνεργάζονται με την PayPal εδώ στην Ελλάδα;

Είναι χιλιάδες επιχειρήσεις. Μεγάλες ή μικρότερες. Συνεργαζόμαστε, για παράδειγμα, με την MediaMarkt, την Wind και την TravelPlanet24.

Όταν είσαι ένα ταξιδιωτικό site, με πελάτες από πολλές χώρες, τότε πιθανόν να μην σε εμπιστεύονται όλοι για τις συναλλαγές τους ή μπορεί οι πιστωτικές τους κάρτες να μην λειτουργούν. Αυτά τα προβλήματα τα λύνει το PayPal, αφού μπορούν να γίνουν συναλλαγές ανεξαρτήτως χώρας, ενώ όταν ένας χρήστης δει στο site σου ότι μπορεί να πληρώσει με τον συγκεκριμένο τρόπο, αυτό χρησιμεύει ουσιαστικά ως μια «δικλίδα ασφαλείας» και αμέσως σε εμπιστεύονται.

Η Γκάνα Γιεφτουσένκο

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας σε ότι αφορά την δραστηριοποίηση στην χώρα μας;

Αυτό που θέλουμε καταρχήν είναι να συνεργαζόμαστε με όσο το δυνατόν περισσότερες επιτυχημένες Ελληνικές επιχειρήσεις. Θέλουμε επίσης να βοηθήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και στο εξωτερικό. Γιατί όταν μιλάμε για μια ιντερνετική επιχείρηση, στην πραγματικότητα αυτή δεν απευθύνεται μόνο στο κοινό της Ελλάδας, αλλά και σε ανθρώπους από πολλές χώρες του κόσμου.

Παράλληλα, θέλουμε να συνεργαστούμε με όσο τον δυνατόν περισσότερες καινοτόμες επιχειρήσεις που κάνουν την ζωή των ανθρώπων ευκολότερη. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Taxibeat. Μέσω του οποίου μπορείς να βρεις πολύ εύκολα ταξί, χωρίς να χρειαστεί να περιμένεις, όπως γινόταν τα παλιότερα χρόνια.

Στόχος μας είναι επίσης να συνεργαστούμε με νέα startups, τα οποία «ξεφυτρώνουν» συνεχώς και έχουν προοπτικές για ταχεία ανάπτυξη.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται, κατά τη γνώμη σας, το online shopping εδώ στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ως PayPal στη διάθεση μας, θα πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια από τις πιο αναπτυσσόμενες αγορές στην Ευρώπη, στο κομμάτι του e-shopping. Πολλές μικρές ή μεγαλύτερες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις ανοίγουν συνεχώς. Και το σημαντικό είναι αυτό που είπα και προηγουμένως: ότι μέσω του διαδικτύου οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να απευθυνθούν σε πελάτες από όλα τα μέρη της γης.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη λειτουργία σας στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε επηρεαστεί. Βλέποντας τους αριθμούς μας, διαπιστώνουμε ότι πάμε πολύ καλά, παρά την κρίση. Ένας λόγος είναι πιθανόν ότι οι πολίτες πλέον αναζητούν τις καλύτερες προσφορές στο ίντερνετ. Εκεί, δηλαδή, που δραστηριοποιούμαστε και εμείς. Προσωπικά είμαι Επικεφαλής επιχειρηματικής Ανάπτυξης της PayPal στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και μπορώ να σας πω ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα είναι μια πολύ φιλική αγορά.

Τι είδους προϊόντα προτιμούν να αγοράζουν online οι Έλληνες, με βάση τα δεδομένα που έχετε εσείς στα χέρια σας;

Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες είναι τα ηλεκτρονικά είδη και τα ρούχα. Στην πρώτη κατηγορία, οι περισσότεροι Έλληνες ψάχνουν για καλές ευκαιρίες σε χώρες όπως η Κίνα και η Αμερική. Στη δεύτερη κατηγορία, οι πιο πολλοί καταναλωτές στη χώρα σας παραγγέλλουν προϊόντα από την Βρετανία ή την Ιταλία. Υπάρχουν βέβαια και άλλα προϊόντα που έχουν ζήτηση όπως τα βιβλία και τα κοσμήματα. Αλλά σίγουρα οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες είναι τα ηλεκτρονικά είδη και τα ρούχα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της PayPal για το 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο;

Ο στόχος μας παραμένει πάντα ο ίδιος. Θέλουμε οπουδήποτε στον κόσμο, όλοι να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω PayPal. Από όσο γνωρίζω, μέσα στο τρέχον έτος θα διαχωριστούν οι δραστηριότητες του ebay και του PayPal, και θα γίνουν δύο αυτόνομες εισηγμένες εταιρείες. Έχουμε επίσης νέο CEO, εδώ και μερικούς μήνες. Όλα αυτά όμως, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσουν τη γενικότερη στρατηγική μας που παραμένει σταθερή, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δημοφιλή