ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/02/2015 05:11 EET | Updated 17/02/2015 05:15 EET

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του Ecofin: Οι δηλώσεις Βαρουφάκη- Ντάισελμπλουμ

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (C) heads to a press conference on February 16, 2015 at the end of an Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels. Eurozone ministers handed Greece an ultimatum to request an extension to its hated bailout program on February 16 after crunch talks collapsed, deepening a bitter stand-off that risks seeing Athens tumble out of the eurozone. Eurogroup head Jeroen Dijsselbloem said Greece had the rest of the week to request an extension to the programme, which expires at the end of the month, challenging Athens to cave on a dearly held position. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

«Το επόμενο βήμα είναι το υπεύθυνο βήμα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο Ecofin, νωρίς το πρωί της Τρίτης.

«Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για τον μέσο Ευρωπαίο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα έχει συναντήσεις με στελέχη της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα η ελληνική πλευρά να υποβάλει αίτημα για επέκταση του προγράμματος και μόλις το πράξει, όπως σημείωσε, μπορούμε να επιτρέψουμε ευελιξία εντός του προγράμματος η οποία μπορεί να ενταχθεί στις πολιτικές προτεραιότητες των ελληνικών αρχών . Θα πρέπει να δούμε αν το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να προχωρήσουμε, ανέφερε και τόνισε ότι εξαρτάται από τους Ελληνες, τους οποίους δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε σε οτιδήποτε.

Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με την ελληνική πλευρά το επόμενο διήμερο, κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σε άρθρο του στους New York Times, o Έλληνας υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δεν μπλοφάρει:

«Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην τωρινή κυβέρνηση και τις περασμένες ελληνικές κυβερνήσεις είναι δύο: Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με συμφέροντα για να επανεκκινήσει η Ελλάδα και να κερδίσουμε πάλι την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να μην μας μεταχειριστούν σαν αποικία χρέους που πρέπει να υποφέρει. Η αξίωση μεγαλύτερης λιτότητας για την πιο πιεσμένη οικονομία θα ήταν γραφική, αν δεν προκαλούσε ακόμη περισσότερο, μη απαραίτητο, πόνο.

Συχνά με ρωτούν: Κι αν ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσετε τη χρηματοδότηση είναι να περάσετε τις κόκκινες γραμμές και να δεχτείτε μέτρα που θεωρείτε μέρος του προβλήματος, παρά λύση του; Πιστός στην αρχή πως δεν έχω το δικαίωμα να μπλοφάρω, η απάντησή μου είναι: Οι γραμμές που παρουσιάσαμε ως κόκκινες δεν θα διαρρηχθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είναι ειλικρινά κόκκινες, αλλά μια μπλόφα».