ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/02/2015 08:26 EET | Updated 17/02/2015 08:43 EET

Γραφήματα: Πώς οι αγορές και το Ευρώ έχουν επηρεαστεί από την ελληνική κρίση

Pacific Press via Getty Images
LONDON, UNITED KINGDOM - 2015/02/15: Protesters hold placards demanding the the European Union to drop the debt of Greece. Hundreds of protester rally at Trafalgar Square in the English Captial to support of the newly elected government officials in Greece to negotiate a better deal with the European Union with regard to the Greek national debt crisis. (Photo by Geovien So/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη Κυβέρνηση έχει σοκάρει τις χρηματοπιστωτικές αγορές μιας και αφ' ότου ανέβηκε στην εξουσία οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Η Βρετανική Daily Telegraph μέσα από τέσσερα γραφήματα καταδεικνύει τη τη μεταιχμιακή κατάσταση που βιώνουν τα ομόλογα, οι μετοχές των τραπεζών και η πίεση που δέχεται το ευρώ.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πάνω από τα επίπεδα κρίσης.

Οι επενδυτές θα επενδύσουν αρκεί να εμπιστεύονται με τη σειρά τους μια κυβέρνηση που αποπληρώσει τα χρέη της. Εάν μια χώρα είναι κοντά στο όριο της χρεοκοπίας, τότε το πρώτο πράγματα που θα κάνουν οι επενδυτές είναι να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, έστω και σε χαμηλότερη τιμή, έτσι ώστε να τα ξεφορτωθούν.

Κρίση στις Ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μια ελεύθερη βουτιά προς τα κάτω. Μέσα σε τρεις ημέρες έχασαν το μισό της αξίας τους, υπό τον κίνδυνο ότι θα χάσουν την υποστήριξη της Ευρώπης.

Οι επενδυτές πληρώνουν περισσότερα για την ασφάλιση έναντι μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας.

Τα credit default swaps, ένα χρηματοοικονομικό παράγωγο, έχουν γίνει εκ νέου μια «καυτή» ιδιοκτησία. Το κόστος των CDS άρχισε να αυξάνεται από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν ο Αντώνης Σαμάρας άνοιξε το θέμα της Προεδρικής εκλογής.

Το Ευρώ πέφτει

Η πιθανότητα της ελληνικής εξόδου από το ευρώ έχει βάλει βαρίδια στο κοινό νόμισμα, οδηγώντας το σε χαμηλό των τελευταίων έξι ετών σε σχέση με τη λίρα. Αν και η ποσοτική χαλάρωση της Ε.Κ.Τ έχει παίξει το ρόλο της, όλοι οι αναλυτές σημειώνουν πως η ελληνική κρίση είναι ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης της ευρώ.

Photo gallery How the Greek crisis has unfolded day-by-day: In charts See Gallery

ΠΗΓΗ: telegraph.co.uk