Να τι θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών: Όλο το πρόγραμμα και το παρασκήνιο της φετινής παρουσίασης

Να τι θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών: Όλο το πρόγραμμα και το παρασκήνιο της φετινής παρουσίασης
Μικρές Αλεπούδες, σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάγιερ
Μικρές Αλεπούδες, σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάγιερ
anne sinclair

Με φυσική θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από τα προηγούμενα χρόνια (πέρυσι είχε ανακοινωθεί μέσα Μαρτίου) αλλά κλίμα θερμότερο από κάθε άλλη φορά, ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015 που θα διαρκέσει από την πρώτη μέρα του Ιουνίου έως την τελευταία του Αυγούστου.

Εξήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος για ο θεσμός (1955-2015) που γνώρισε εποχές αίγλης αλλά και παρακμής. Τα τελευταία δέκα, στο τιμόνι του βρίσκεται ο Γιώργος Λούκος, το πρόσωπο που είναι, κατά κοινή παραδοχή, υπεύθυνο για τη νέα εξωστρεφή φυσιογνωμία του.

Πρόκειται εξάλλου για κάτι που φρόντισαν να εξάρουν όλοι οι συνομιλητές του στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη: από τον νέο αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη (γνώστη του αντικειμένου του σε αντίθεση με την πλειονότητα των προκατόχων του), την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (η οποία εξομολογήθηκε πως κρατά ακόμη ορισμένα αποκόμματα εισιτηρίων από αγαπημένες της παραστάσεις του Φεστιβάλ) αλλά και τον (για πρώτη φορά παρόντα) Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. (Φωτογραφία Εύη Φυλακτού)

Μια εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη που αντίκρυζαν οι πολιτιστικοί συντάκες παλαιότερα: τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Αθηνών ολομόναχο και αμήχανο επί σκηνής με αμφίβολη ως την τελευταία στιγμή την υποστήριξη ηθική ή υλική. Η φετινή πάντως υποστήριξη μεταφράζεται και σε χρήματα, αφού η Περιφέρεια Αττικής θα αναλάβει το κόστος τριών παραγωγών «και ότι άλλο χρειαστεί». Ο συνολικός προϋπολογισμός θα κινηθεί στα ίδια πλαίσια με τα περσινά: 2 εκατομ. ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 2,5 εκατομ. από άλλα έσοδα.

Η προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας παράλληλα με το άνοιγμα στα μεγάλα διεθνή κέντρα δημιουργίας είναι οι άξονες που χαρακτηρίζουν και τις φετινές επιλογές του προγράμματος, το οποίο αν και στο μεγαλύτερο μέρος του έχει κλείσει, συνεχίσει να διαμορφώνεται.

Από την παράσταση «Go down, Moses» του Ρομέο Καστελούτσι

Οι πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις

Έτσι, πλάι στα μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής τον Τόμας Οστερμάγιερ (με τις «Μικρές Αλεπούδες» της βερολινέζικης Σαουμπίνε), τον Ρομέο Καστελούτσι (με την νέα δουλειά της ομάδας του Σοσιετάς Ραφαέλο Σάντσιο, «Go down, Moses»), την Σιλβί Γκιλέμ (στην αποχαιρετιστήρια μάλιστα παράσταση της καριέρας της), την Μαγκί Μαρέν, τον Άλβις Χερμάνις (ο πρώτος σκηνοθέτης που άνοιξε την Στέγη με το “The sound of Silence”) στο φεστιβάλ εντάσσονται η νέα περιπατητική παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Λύκειο του Αριστοτέλη με τον «Ρήσο» του Ευριπίδη, η νέα παράσταση- ντοκουμέντο της Γιολάντας Μαρκοπούλου («Είμαστε Πέρσες» με προσφύγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές) αλλά και την πολυήμερη δράση του Πρόδρομου Τσινικόρη στο γνωστό «Τροχόσπιτο» του Φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί σε δημόσιους χώρους. Από την Επίδαυρο, ξεχωρίζει η ελληνο-ιαπωνική συμπαραγωγή της ομηρικής Νέκυιας από το θέατρο Νο που ετοιμάζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Από την παράσταση «Είμαστε Πέρσες» της Γιολάντας Μαρκοπούλου

Το μουσικό πρόγραμμα

Ενώ, από το μουσικό πρόγραμμα ξεχωρίζει το μπαρόκ δράμα «Σαλώμη» του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου που θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καραθάνος, το αφιέρωμα στα 90χρονα του Μίκη Θεοδωράκη από την ΚΟΑ, δύο έργα του Γιώργου Κουρουπού σε συνεργασία με την Καμεράτα. Αλλά και η νέα παραγωγή του Ρούφους Γουέινραιτ για την Μαρία Κάλλας και η συναυλία του Άνταμ Κοέν. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο «Τόσκα» (σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού) και «Κάρμεν» (σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη).

Εικαστικά

Η εγκατάσταση του Αντώνη Βολανάκη και η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Βρεττού, αλλά και η συνεργασία με το ΝΕΟΝ συμπληρώνουν τις εικαστικές επιλογές.

Δημοφιλή