Δεκάδες νεκροί στο Νίγηρα κατά τη ρίψη βόμβας σε κηδεία τοπικού αξιωματούχου

Δεκάδες νεκροί στο Νίγηρα κατά τη ρίψη βόμβας σε κηδεία τοπικού αξιωματούχου
Φωτογραφία αρχείου-Νίγηρας
Φωτογραφία αρχείου-Νίγηρας
ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν ένα "άγνωστης ταυτότητας" αεροπλάνο έριξε μια βόμβα κατά τη διάρκεια τέλεσης κηδείας σε χωριό του νοτιοανατολικού Νίγηρα, πάνω ακριβώς στα σύνορα με τη Νιγηρία.

"Τα θύματα είναι κάτοικοι του χωριού που συμμετείχαν στην κηδεία ενός αξιωματούχου", εξήγησε μια πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι από την έκρηξη σκοτώθηκαν "20-30 άνθρωποι".

Δύο ντόπιοι αξιωματούχοι που μίλησαν τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων στα "31 με 32", προσθέτοντας ότι υπάρχουν και 20 τραυματίες. Η βόμβα έπεσε κοντά στο τέμενος του Αμπαντάμ, ενός χωριού που το διαρρέει ένα ποτάμι. Η μία πλευρά της κοινότητας ανήκει στη Νιγηρία και η άλλη στον Νίγηρα. Μόνο η πλευρά που ανήκει στον Νίγηρα χτυπήθηκε από την βόμβα.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα, όπως και εκείνες του γειτονικού Τσαντ, έχουν αναλάβει δράση στα σύνορα με τη Νιγηρία για να αντιμετωπίσουν την ένοπλη εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ που έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις της στην περιοχή τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Και οι δύο χώρες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ευθύνονται οι πολεμικές αεροπορίες τους για το συμβάν.

"Αρχικά νομίσαμε ότι επρόκειτο για κάποιο λάθος από τις ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα ή του Τσαντ, όμως τώρα υποψιαζόμαστε ότι ευθύνεται ο στρατός της Νιγηρίας", είπε ένας αξιωματούχος από το Μπόσο, μια πόλη που απέχει λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από το Αμπαντάμ. Ο ίδιος είπε ότι πριν από τρεις ημέρες είχε πέσει άλλη μια βόμβα στο χωριό Γκαμγκάρα, επίσης κοντά στο Μπόσο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ένας εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Νιγηρίας διέψευσε ότι νιγηριανά αεροσκάφη εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο επεισόδιο αυτό, για το οποίο μάλιστα δήλωσε "άγνοια".

Δημοφιλή