Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγεωργόπουλου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του

Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγεωργόπουλου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του
sooc

Απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης το αίτημα του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής που του είχε επιβληθεί, σε δεύτερο βαθμό, για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, παρά την περί του αντιθέτου πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα.

Ο τέως δήμαρχος ζητούσε να αποφυλακιστεί μέχρι να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος επί της αιτήσεως αναίρεσης που υπέβαλε κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου, που τον καταδίκασε τον περασμένο Ιούλιο σε 12ετή κάθειρξη.

Εκτός από την προσφυγή του στον Άρειο Πάγο, η τύχη της οποίας θα κριθεί τους επόμενους μήνες κι εφόσον ευδοκιμήσει η υπόθεση της υπεξαίρεσης θα εξεταστεί εκ νέου από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο Β. Παπαγεωργόπουλος, επικαλείτο τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, ύστερα από τις συνεχείς αγγειοπλαστικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος στο δικαστήριο, ο εγκλεισμός του (συμπληρώνει 24 μήνες στις φυλακές Διαβατών) επέδρασε δραματικά στην κατάσταση της υγείας του. Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτες» και «απάνθρωπες» τις συνθήκες κράτησης, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά την αθωότητά του, ενώ έκανε λόγο για «σπίλωση» του ονόματός του και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα δικαιωθεί από τον Άρειο Πάγο.

Την βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, επιβεβαίωσε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ και επί σειρά ετών θεράπων γιατρός του, Αστέριος Δεληγιάννης, εστιάζοντας στην παράμετρο του εγκλεισμού του τέως δημάρχου, που, όπως είπε, υπό τις παρούσες συνθήκες, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του. Προς αυτήν την κατεύθυνση κατέτεινε, εξάλλου, πόρισμα που συνέταξαν τρεις καρδιολόγοι, το περιεχόμενο του οποίου προσκομίστηκε στο δικαστήριο.

Την ίδια τύχη, πλην όμως η απόφαση ήταν ομόφωνη, είχε ανάλογο αίτημα που υπέβαλε -ενόψει και της απόφασης του Αρείου Πάγου επί της αιτήσεως αναίρεσης- στο ίδιο δικαστήριο, ο συγκρατούμενος του Β. Παπαγεωργόπουλου, τέως γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας, επικαλούμενος κι αυτός σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Αφού έκανε αναλυτική αναφορά στο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του, τόνισε ότι βρίσκεται άδικα στη φυλακή. «Παίρνω δέκα χάπια την ημέρα, εβδομήντα την εβδομάδα (…) Ο δήμαρχος μού λέει ότι θα πάω από πνευμονικό οίδημα έτσι όπως βήχω» τόνισε. Τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε καρδιολόγος. Ο εισαγγελέας της έδρας στην περίπτωση αυτήν εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα αποφυλάκισης.

Να σημειωθεί ότι δύο από τα μέλη του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους και η προεδρεύουσα, αντικαταστάθηκαν πριν την εξέταση των δύο συγκεκριμένων υποθέσεων, έπειτα από δικό τους αίτημα, επειδή συμμετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση της υπεξαίρεσης σε δεύτερο βαθμό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή