ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/02/2015 10:10 EET | Updated 18/02/2015 11:39 EET

Έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή

Eurokinissi

Έκτακτο Eurogroup θα διεξαχθεί την Παρασκευή για το αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει το Euroworking group, η ομάδα τεχνοκρατών που προετοιμάζει τις εισηγήσεις στο Eurogroup. Στόχος της συνεδρίασης θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο βρετανικό «Sky news» η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει το πρωί της Πέμπτης την αίτηση της για να παραταθεί η δανειακή σύμβαση.

Αρχικά, το αίτημα αναμενόταν να υποβληθεί σήμερα Τετάρτη.

Η κυβέρνηση διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο, και τονίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταθέσει αίτημα για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Ανοιχτό και το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης

Την ίδια στιγμή πάντως, στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος ανέφερε πως αν και δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκλισης του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, υπάρχει και η πιθανότητα να διεξαχθεί μια τηλεφωνικής επικοινωνία επί του θέματος.

Όπως εξήγησε, αρχικά θα πρέπει να σταλεί το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και στη συνέχεια αυτό θα απασχολήσει το Euro Working Group. Ακολούθως θα ληφθούν και οι αποφάσεις σχετικα με τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

«Πρόκειται εν πρώτοις να δούμε το έγγραφο της Ελλάδας και το τι ζητεί. Μόνο αφού συμβεί αυτό θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια», διευκρίνισε στο μεταξύ Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για τη θεματική ενότητα Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Όλα εξαρτώνται από το τι σημαίνει “πρόγραμμα χρηματοδότησης”. Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. «Θα εξαρτηθεί ακριβώς από την λογική και την ουσία της διατύπωσης που θα χρησιμοποιηθεί», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Αυτό το οποίο είναι σαφές για το Euogroup είναι πως η οδός προς τα μπρος είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας με ευελιξία ώστε να συζητηθούν οι όροι...Μια παράταση είναι σημαντική ώστε να εκταμιευθούν τα κεφάλαια (σ.σ. του προγράμματος που απομένουν) και να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη», υπενθύμισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης