Η ιστορία του θεσμού του ΠτΔ. Οι Πρόεδροι, οι ψηφοφορίες, οι συσχετισμοί και τα ρεκόρ ψήφων

Η ιστορία του θεσμού του ΠτΔ. Οι Πρόεδροι, οι ψηφοφορίες, οι συσχετισμοί και τα ρεκόρ ψήφων
menelaos myrillas/sooc

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι πλέον ο Πρόεδρος της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι όμως μόλις ο δεύτερος ο οποίος εκλέγεται μετά τη διάλυση της Βουλής της οποίας προηγήθηκε η αδυναμία των κομμάτων να συναινέσουν στο ποιος θα είναι ο επόμενος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας. Το δε απόλυτο ρεκόρ ψήφων κατέχει από το 1974 μέχρι σήμερα ο τέως, πλέον, ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας.

Το δημοψήφισμα για το πολίτευμα και ο πρώτος Πρόεδρος

Η κατάργηση της Βασιλευομένης Δημοκρατίας και η επιλογή ως πολιτεύματος της Προεδρευόμενης, αποφασίστηκε με το δημοψήφισμα του 1974, μετά την πρώτη στης Δικτατορίας. Εξ αρχής ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων για την εκλογή ΠτΔ, ήταν κατ' ελάχιστον οι 180- διαφορετικά η Βουλή διαλυόταν- αλλά αρχικά η ψήφος ήταν μυστική.

Προσωρινός ΠτΔ αναδείχθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1974 ο Μιχάλης Στασινόπουλος. Η θητεία του όμως ήταν σύντομη αφού μόλις στις 19 Ιουνίου 1975 η Βουλή εξέλεξε Πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Τσάτσο- κατόπιν προτάσεως της ΝΔ. Ανθυποψήφιος του ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Κωνσταντίνος Καραμανλής

Τον Απρίλιο του 1980, η Ελληνική Βουλή εκλέγει ΠτΔ τον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα της ΝΔ.

Αρχικά η υποψηφιότητά του έλαβε 179 ψήφους, στην δεύτερη εκλογική διαδικασία συγκέντρωσε 181 και τελικά στην τρίτη έλαβε 183 ψήφους.

Χρήστος Σαρτζετάκης

Το 1985, με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προτάθηκε για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ο αρεοπαγίτης, Χρήστος Σαρτζετάκης. Για την εκλογή του απαιτήθηκαν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες κατά τις οποίες έλαβε 178, 181 και τελικά 180 ψήφους.

Πέντε χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1990 ο τέως, τότε, ΠτΔ επανεξελέγη στο αξίωμα αφού είχε προηγηθεί διάλυση της Βουλής εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής Προέδρου. Κατά την πρώτη τέταρτη πρακτικά- αλλά πρώτη για τη νέα Βουλή- ψηφοφορία ο Κ.Καραμανλής έλαβε 149 ψήφους, έναντι 123 του Ιωάννη Αλευρά ο οποίος είχε προταθεί από το ΠΑΣΟΚ ενώ ο ακαδημαϊκός Κ.Δεσποτόπουλος που είχε προταθεί από τον Συνασπισμό είχε λάβει 21 ψήφους. Στην πέμπτη ψηφοφορία ο Κ.Καραμανλής έλαβε 153 ψήφους και τελικά εξελέγη ΠτΔ.

Κωστής Στεφανόπουλος

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν και πάλι κυβερνών κόμμα πρότεινε τον Φεβρουάριο του 1995 για την ΠτΔ τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Η υποψηφιότητά του στηρίχθηκε και από τον Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά και τελικά ο κ.Στεφανόπουλος εξελέγη λαμβάνοντας στην τρίτη ψηφοφορία 181 ψήφους όπως και στις δύο προηγούμενες.

Ο κ.Στεφανόπουλος επανεξελέγη πέντε χρόνια με 269 ψήφους- από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κάρολος Παπούλιας

Τον Φεβρουάριο του 2005, επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλής προτάθηκε για την ΠτΔ ο Κάρολος Παπούλιας. Η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ – ο κ.Παπούλιας είχε διατελέσει υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- και τελικά εξελέγη με 279 ψήφους, «σπάζοντας» το ρεκόρ ψήφων του προκατόχου του, κ.Στεφανόπουλου.

Ο κ.Παπούλιας, επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2010- αν και αυτή τη φορά προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου- ενώ η υποψηφιότητά του στηρίχθηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΛΑΟΣ. Αυτή τη φορά ο κ.Παπούλιας εξελέγη όμως με 266 ψήφους.

Δημοφιλή