ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/02/2015 07:32 EET | Updated 18/02/2015 07:45 EET

Τσίπρας σε Παπούλια: Τις δυσκολίες τις περιμέναμε, αυτό που δεν περιμέναμε ήταν την τόσο μεγάλη υποστήριξη

Την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συναντήσει τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενόψει της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου, αλλά και τις διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε στον κ. Παπούλια ότι «όλα τα περιμέναμε και τη σκληρή στάση και τις δυσκολίες. Ίσως να μην περιμέναμε αυτή την ανάταση που υπάρχει στη χώρα μας, την ελπίδα και πατριωτική υπερηφάνεια που έχει δημιουργηθεί και μας βοηθάει πάρα πολύ».

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης, κρίσιμη και ευαίσθητη, καταθέτουμε προτάσεις και ευελπιστούμε να περάσουμε αυτό τον κάβο που θα μας δώσει δυνατότητες να προχωρήσουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ελπίδα να πετύχει η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλει, καθώς «το περιμένει ο λαός». «Η Ευρώπη ζει μια ιστορική περίοδο, ιστορικότερη από το 1848, από τη μεγάλη ευρωπαϊκή επανάσταση» επεσήμανε.

Εκλογή Προέδρου

Αναφορικά με την εκλογή, υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα απαιτεί πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, που θα διεξαχθεί στις 19:30 στην Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για Πρόεδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, τον οποίον θα στηρίξουν και τα κόμματα της ΝΔ και των ΑΝΕΛ. Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων για στήριξη στο πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους (δηλαδή 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ).

Ως πρόταση εξαιρετικά τιμητική αλλά και ως πρόταση που εμπεριέχει ευθύνη, χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος την πρόταση υποψηφιότητας, που του έγινε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. «Παρών» αναμένεται να ψηφίσει το ΚΚΕ.