ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/02/2015 11:16 EET | Updated 18/02/2015 12:01 EET

Βενιζέλος: Πρέπει να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση

Eurokinissi

Τη θέση ότι «από τη στιγμή που υποβληθεί το αίτημα για την επέκταση της δανειακής σύμβασης το οποίο παραπέμπει στο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις, θα οδηγηθούμε αυτόματα σε σύγκληση του Eurogroup» διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης που έκανε, όπως είπε, η προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «σκληρή διαπραγμάτευση είχαμε και τότε και τώρα, αλλά τώρα γίνεται με τη στήριξη της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας». Επιπλέον επισήμανε ότι πρέπει να «τελειώσουμε ταχύτατα με τις τυπικές διαδικασίες και να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση».

Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, όπως είπε, μετέφερε στον πρωθυπουργό την εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ετών, εστίασε σε δύο σημεία που εντοπίζει πως άλλαξε η στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την προεκλογική περίοδο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως έχει αλλάξει ριζικά η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με το χρέος, λέγοντας:

«Χαιρόμαστε που εγκατέλειψε τη θέση της για μονομερείς ενέργειες ή για σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος και υιοθέτησε τη δική μας λογική. Έχει υπάρξει, ήδη, ένα "κούρεμα" και στο εξής μπορεί να υπάρξει και περισσότερη μείωση».

Η δεύτερη αλλαγή που είπε ότι «βλέπει» ο κ. Βενιζέλος είναι ότι, κατά την άποψή του, η κυβέρνηση έχει δεχθεί το πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, που παραπέμπει στο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις, κάτι που είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση, ψηφίζοντας την παράτασή της έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε ερώτηση για το αν η δανειακή σύμβαση μπορεί να διαχωριστεί από το πρόγραμμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε «όχι» σημειώνοντας, όμως, ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης αφήνει περιθώριο για συζήτηση του προγράμματος.

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι χάθηκε, ήδη, χρόνος με ανούσιες συζητήσεις για τις λέξεις (για το αν είναι παράταση της δανειακής σύμβασης ή όλου του προγράμματος) και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταθέσει την πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης, προσθέτοντας ότι αν δεν θέλει η παρούσα κυβέρνηση ας μην το λέει προληπτική γραμμή στήριξης, ας το λέει πρόγραμμα- «γέφυρα».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post