ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2015 08:39 EET | Updated 19/02/2015 08:40 EET

Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ -ξανά- συμφώνησαν για εκεχειρία στην Ουκρανία

AP Photo/ Mykola Lazarenko, Pool
ASSOCIATED PRESS
AP Photo/ Mykola Lazarenko, Pool

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία τους να δώσουν νέα ώθηση στην εφαρμογή της συμφωνίας της 12ης Φεβρουαρίου με την οποία επιδιώκεται η εγκαθίδρυση μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ανακοίνωσε με δήλωσή του το γραφείο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Στη δήλωση αναφέρεται πως οι τέσσερις καταδίκασαν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και συμφώνησαν ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, θα πρέπει να εφαρμοσθεί «αυστηρά και στο σύνολό του».

«Αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ θα συναντήσουν τα μέρη επί του πεδίου για να εφαρμοσθούν γρήγορα αυτά τα μέτρα», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων δυνάμεων θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου αργότερα σήμερα.

Λίγο νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πως η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ, η οποία είχε αρχικά σχεδιασθεί για χθες, Τετάρτη, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ζητημάτων προγραμματισμού και θα λάβει χώρα σήμερα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και την εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να επεξεργασθούν προτάσεις για την παροχή αερίου στην ανατολική Ουκρανία ως ανθρωπιστική αρωγή, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο TASS.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να παράσχει αέριο στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές αν η Ουκρανία δεν αποκαταστήσει την παροχή.

Sponsored Post