Η μεγάλη διαπραγμάτευση στο Eurogroup. Τι περιμένει η Αθήνα για τη γερμανική στάση

Η μεγάλη διαπραγμάτευση στο Eurogroup. Τι περιμένει η Αθήνα για τη γερμανική στάση
The Council of the European Union / SOOC

Με όπλο το αίτημα για την 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ταξιδεύει σήμερα για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για να μετέχει στο Eurogroup. Στην Αθήνα περιμένουν τις επόμενες ώρες η Γερμανία να κλιμακώσει την πίεση προς την Ελλάδα, καθώς το δείγμα γραφής δόθηκε ήδη από τη Γερμανική αντιπροσωπεία στο EuroWorking Group την Πέμπτη.

Στη συνεδρίαση των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης, η οποία κράτησε περίπου 8 ώρες, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν ενδείξεις προόδου, με τους εκπροσώπους των 19 κρατών-μελών να προετοιμάζουν το έδαφος ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι δεν περίμεναν η Γερμανία να αποδεχτεί εύκολα το ελληνικό αίτημα, ωστόσο, όπως σημειώνουν η ένταση με την οποία το Βερολίνο απέρριψε την ελληνική πρόταση είναι ανεξήγητη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (Trojan horse), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων».

Σε αυτό το κλίμα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το Eurogroup της Παρασκευής έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι».

Τέλος ανοχής

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στις νέες Γερμανικές πιέσεις, ειδικά από τη στιγμή που το ελληνικό αίτημα αποτελεί αποτέλεσμα σημαντικής υποχώρησης από την αρχική της θέση.

Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, μετά την αποστολή του ελληνικού αιτήματος, δείχνουν ότι η Γερμανική εμμονή έχει οδηγήσει αρκετούς να πάρουν αποστάσεις από το Βερολίνο.

Ήδη στην Αθήνα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος, από την πλευρά του Βερολίνου σε συνδυασμό με την προσπάθεια του να επιβάλει την γνώμη της χωρίς να έχουν συνεδριάσει τα όργανα της Ε.Ε, εξόργισε αρκετούς στην Κομισιόν, αποκαλύπτοντας παράλληλα χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup, δεν θα υπάρξουν επιθέσεις σε βάρος της Ελλάδας, ωστόσο η “χαρτογράφηση” που έχει γίνει από την Αθήνα, δείχνει ότι αυξάνονται οι χώρες που εκτιμούν ως θετική την κίνηση της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την ως ένα πρώτο βήμα προς την τελική συμφωνία.

Συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη, έλεγαν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς στο σημερινό Eurogroup είναι να πείσει του εταίρους ότι έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο με το οποίο θα τηρηθούν οι στόχοι του προγράμματος και παράλληλα θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να υλοποιήσουν.

Σε αυτή τη βάση ο κ. Βαρουφάκης θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα αιτείται την παράταση της δανειακής σύμβασης και ζητά να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του προγράμματος καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να αμφισβητεί τη λογική του, άρα και τους στόχους και τα μέτρα που επιβάλλει.

Δημοφιλή