Το κρίσιμο Eurogroup, η ελληνική πλευρά και τα κάμπινγκ για Γερμανούς συνταξιούχους στην Ελλάδα

Το κρίσιμο Eurogroup, η ελληνική πλευρά και τα κάμπινγκ για Γερμανούς συνταξιούχους στην Ελλάδα

Με την Ελλάδα να αποτελεί το κυρίαρχο θέμα στα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο και με τα βλέμματα στραμμένα όλων στο τρίτο κρίσιμο Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα ζητεί παράταση της δανειακής σύμβασης και επαναδιαπραγμάτευση των όρων προγράμματος, πολλές είναι οι προτάσεις και οι απόψεις οι οποίες εκφράζονται από οικονομικούς αναλυτές αλλά και δημοσιογράφους παγκοσμίως.

Στην εκπομπή του Fareed Zakaria στο CNN φιλοξενήθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του Economist, Ζάνι Μίντον Μπέντος, η Anna Faruva βοηθός αρχισυντάκτη και η αρχισυντάκτρια των Financial Times στις ΗΠΑ, Gillian Tett.

Η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του Economist εξηγήσε περιέγραψε τα αίτηματα της ελληνικής πλευράς και τις ενστάσεις των γερμανών ενώ επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται να επιμένουν μέχρι στιγμής στις θέσεις τους. Μάλιστα, τόνισε ότι οι Έλληνες έχουν και εκείνοι με το μέρος τους δίκιο αφού η λιτότητα δεν λειτουργεί πολιτικά. Επιπλέον, διερωτώθηκε εάν η στιγμή αυτή των τελευταίων ημερών με τους Ευρωπαίους να μοιράζουν τελεσίγραφα και την Ελλάδα να επιμένει στις θέσεις της θα μπορούσε να αποτελέσει μία στιγμή Lehman Brother's για την Ευρωζώνη ολόκληρη.

Η Anna Faruva εξήγησε ότι ενώ οι Έλληνες μοιάζουν με τα κακά παιδιά της Ευρώπης, οι Γερμανοί έχουν επίσης και το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Παράλληλα, επέμεινε στη θέση ότι στο τέλος μια ουσιώδης λύση για την κρίση στη ζώνη του ευρώ αποτελεί η μετεξέλιξη της ΕΕ σε «Ηνωμένες Πολιτείες της ΕΕ» - μία λύση πολιτική όπως τόνισε αφού οι τεχνοκρατικές λύσεις βήμα- βήμα δεν θα φέρουν αποτελέσματα. Συνέχισε μάλιστα εξηγώντας ότι αυτό θα απαιτούσε μία πραγματική δημοσιονομική ολοκλήρωση με τις εξουσίες να αποκεντρώνονται από τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία να κρατά τον πρώτο λόγο.

Εκείνη τη στιγμή η Gillian Tett πρότεινε μεταξύ σοβαρού και αστείου την χορήγηση κουπονιών σε Γερμανούς συνταξιούχους προκειμένου να τονώσουν την ελληνική αγορά επισκεπτόμενοι τη χώρα για τουρισμό και να διαμένουν σε ειδικά κατασκευασμένα κάμπινγκ διακοπών (holiday camps). Γελώντας εξήγησε ότι πρόκειται για μία οικονομική λύση και η συζήτηση των τριών συνέχισε περιγράφοντας τη ''διαμάχη'' μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Δημοφιλή