Πιθανή ακόμη και η σύγκλιση Συνόδου Κορυφής για τη λύση

Πιθανή ακόμη και η σύγκλιση Συνόδου Κορυφής για τη λύση
The Council of the European Union / SOOC

Ανοικτό είναι ακόμη και το ενδεχόμενο να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. προκειμένου να εγκριθεί η επέκταση της δανειακής σύμβασης που έχει ζητήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται και από τις δύο πλευρές, το ζήτημα της Συνόδου Κορυφής έχει συζητηθεί «πολύ πρόσφατα» και «σε ανώτατο επίπεδο» ανάμεσα στη γερμανική και την ελληνική πλευρά, χωρίς να έχει απορριφθεί. Ουσιαστικά για τη γερμανική πλευρά θα πρόκειται για «απόσυρση» από την διαπραγμάτευση του «δύστροπου» Σόιμπλε, ώστε να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης.

Βέβαια για να αποφασιστεί η διεξαγωγή μίας Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από το Eurogroup, που σημαίνει ότι η Μέρκελ θα πρέπει να πάρει κάποιο θετικό δείγμα από τον Σόιμπλε για να αναλάβει εκείνη την πολιτική διαπραγμάτευση. Σημειώνεται ότι το Βερολίνο φαίνεται να ανακαλεί την αρχική άκαμπτη θέση του και, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δηλώνει πως «θεωρεί την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα ως τη μοναδική βάση πάνω στην οποία θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του αυριανού Eurogroup και δεν είναι απαραίτητη η υποβολή ενός νέου αναμορφωμένου κειμένου – αιτήματος».

Το πεδίο της Συνόδου Κορυφής θεωρείται ευνοϊκότερο για την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με εκείνο του Eurogroup, καθώς αυτό που ζητά είναι μία πολιτική λύση, την οποία μπορεί να πετύχει ευκολότερα μιλώντας σε επίπεδο αρχηγών κρατών απ' ότι υπουργών Οικονομικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε θετικότερες αντιδράσεις και περισσότερους συμμάχους στην τελευταία σύνοδο κορυφής εν συγκρίσει με την στάση που συνάντησαν οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιάνης Βαρουφάκης στα Eurogroup και το οικονομικό επιτελείο στο Euro Working Group.

Υπενθυμίζεται ότι στην λύση της Συνόδου Κορυφής είχε αναφερθεί σε ανύποπτο χρόνο (το περασμένο Σάββατο), πριν την αποτυχία του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι πολιτικό.

Δημοφιλή