Η ιστορία των ξένων μέσων: Το Grexit, η "kolotoumba" και η ρήξη με την Ευρώπη που δεν έγινε

Η ιστορία των ξένων μέσων: Το Grexit, η "kolotoumba" και η ρήξη με την Ευρώπη που δεν έγινε
The Economist

Αρκετές εφημερίδες στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν πρωτοσέλιδο ένα πιθανό Grexit τις τελευταίες μέρες προσπαθώντας με το τρόπο τους να πιέσουν την Ελληνική Κυβέρνηση να βρει λύση με τους δανειστές της.

Η εφημερίδα που έσυρε το χορό ήταν η Bild η οποία αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έγραφε ότι η Γερμανική Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για ένα πιθανό Grexit.

Ακόμα και χτες (20/2) λίγες μόνο ώρες πριν από την πραγματοποίηση του κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες η εφημερίδα έσπευσε να ρίξει λάδι στη φωτιά ε ένα άκρως προκλητικό δημοσίευμα.

«Επιτέλους κάποιος λέει όχι στους χρεοκοπημένους Έλληνες. Σε ευχαριστούμε κύριε Σόιμπλε», γράφει η γερμανική Bild σε σημερινό δημοσίευμά της.

Η Bild είναι η Γερμανική εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως. Το πρώτο φύλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 24 Ιουνίου 1952 σε 500.000 αντίτυπα και γρήγορα κατέκτησε την πρώτη θέση από πλευράς κυκλοφορίας όχι μόνο μεταξύ των εφημερίδων της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης. Τη δεκαετία του '80 πουλούσε πάνω από 5 εκατομμύρια φύλλα την ημέρα, σήμερα η κυκλοφορίας της κυμαίνεται γύρω στα 3,5 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως.

Από το πρώτο της φύλλο, η Bild ανήκε στο συντηρητικό και εθνικιστικό εκδοτικό στρατόπεδο της Γερμανίας. Η εφημερίδα ασκεί μεγάλη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της Γερμανία. Το αναγνωστικό της κοινό αποτελείται κυρίως από υπαλλήλους και εξειδικευμένους εργάτες μεσαίου εισοδήματος και μέτριας έως χαμηλής μόρφωσης.

Μια δεύτερη Γερμανική εφημερίδα που έκανε αναφορές σε πιθανό grexit ήταν και το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο έγραφε χτες (20/2) ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το περιοδικό εκδίδεται κάθε Δευτέρα και το 2006 τυπώνεται σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα την εβδομάδα. Η ψηφιακή έκδοση του περιοδικού εκδίδεται ήδη το Σάββατο στις 22.00 το βράδυ. Εμφανίζει ισχυρή άποψη για πολλά θέματα, ιδιαίτερα την πολιτική. Για πολλά χρόνια ήταν το μοναδικό μεγάλο εβδομαδιαίο περιοδικό πολιτικού περιεχομένου, και θεωρείται μέχρι σήμερα ιδιαίτερα αντικειμενικό.

Η στάση των Βρετανών ήταν περισσότερο ουδέτερη. Για παράδειγμα το BBC προσπάθησε μέσα από ένα βίντεο να εξηγήσει τι θα συμβεί μετά από ένα πιθανό grexit.

Από τη πλευρά του ο Economist την περασμένη εβδομάδα έγραφε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει πορεία, η Ελλάδα οδηγείται έξω από το ευρώ». Σύμφωνα με το περιοδικό «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, η ελπίδα ήταν ότι ο νέος Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα αναπροσάρμοζε τα αιτήματά του με στόχο να συμβιβαστεί με τους δανειστές της χώρας. Κι εκείνος, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλουν να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα. Αλλά ακόμα και την ώρα που ετοιμαζόταν να συναντήσει τους ευρωπαίους ηγέτες για πρώτη φορά αυτή τη βδομάδα, ο κ. Τσίπρας έκανε την ελληνική έξοδο από το ευρώ να φαντάζει ακόμα πιο πιθανή».

Ακόμα και χτες έγραφε: “με λίγη περισσότερη πολιτική δεξιοτεχνία, ο Α. Τσίπρας θα μπορούσε να είχε σπρώξει την Ευρώπη σε πιο ευχάριστο μονοπάτι», καθώς «η Ευρωζώνη χρειάζεται απελπισμένα εναλλακτικό αφήγημα απέναντι στη γερμανικής έμπνευσης αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας”.

Κανείς δε περίμενε βεβαίως κάτι άλλο από το Βρετανικό περιοδικό μιας και υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και τις φιλελεύθερες οικονομικές θεωρίες.

Η Γαλλική Figaro έφτασε ένα βήμα πιο πέρα καθώς σε άρθρο της είχε κοστολογήσει το Grexit. Σύμφωνα με την εφημερίδα θα κόστιζε 48 δισ. ευρώ στη Γαλλία και 63 δισ. ευρώ στη Γερμανία.

Η Le Figaro είναι μία από τις σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες της Γαλλίας και ανήκει στο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Δημοφιλή