ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/02/2015 07:09 EET | Updated 21/02/2015 07:09 EET

Πωλ Μέισον: Ο Βαρουφάκης πριν ένα μήνα μου έλεγε πως το ευρώ θα καταρρεύσει σε δύο χρόνια εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis waits for the start of a round table meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Friday, Feb. 20, 2015. Eurozone finance ministers meet for a crucial day of talks Friday to see whether a Greek debt relief proposal is acceptable to Germany and other nations using the common currency. (AP Photo/Virginia Mayo)

Στην αποκάλυψη πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης είχε προβλέψει κατάρρευση του ευρώ μέσα σε δύο χρόνια εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις, προχώρησε ο δημοσιογράφος Paul Mason.

Σε άρθρο του, το οποίο έχει αναρτηθεί στην κατηγορία των blog του Channel 4 ο Mason αναφέρει: «Ο Βαρουφάκης και ο ομάδα του θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. Το πιστεύουν και έχουν “πουλήσει” την ιδέα αυτή στους ακολούθους τους πως ένα “καλό ευρώ” είναι κάτι το εφικτό. Σε αυτό η Γαλλία, η Ιταλία και το αφεντικό της ΕΚΤ Ντράγκι και η ευρωπαϊκή Αριστερά πείθουν τη Γερμανία να εγκαταλείψει τη χαμηλή ανάπτυξη και τη λιτότητα. Όμως δεν έχουν καμία συναισθηματική προσκόλληση στο ευρώ: O Βαρουφάκης μου είπε λίγο πριν από τις εκλογές τον περασμένο μήνα, πως πιστεύει ότι το ευρώ θα καταρρεύσει μέσα σε δύο χρόνια, εάν δεν γίνει μεταρρύθμιση».

Και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως εάν κάνουν λάθος η ΕΚΤ θα απειλήσει με κατάρρευση τις τράπεζες τους. «Ο Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του θα πρέπει τουλάχιστον να θέσουν όρια για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, να θέσουν ορισμένους ελέγχους στα κεφάλαια, και να αρχίσουν να ψάχνουν για τη λήψη προσωρινών δανείων από την Ρωσία και την Κίνα».

Εκτιμά ωστόσο πως «υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για την οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει μια υποχώρηση, αλλά μετά από τρεις εβδομάδες εξαντλητικών τακτικών συνομιλιών, και την εγχώρια δημοτικότητά τους σήμερα στο 80%, μπορεί να είναι έτοιμοι να βγάλουν τις ξιφολόγχες».

Σημειώνεται πως το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν την έναρξη του Eurogroup της Παρασκευής.