ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/02/2015 11:54 EET | Updated 21/02/2015 11:54 EET

Στο κείμενο της Δευτέρας τα ληξιπρόθεσμα. Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Nick Paleologos / SOOC

Ως μη μονομερή ενέργεια θεωρούν από την κυβέρνηση τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οπότε και σκοπεύουν να τη συμπεριλάβουν στο κείμενο που θα παρουσιάσουν την Δευτέρα στους εταίρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας το πρωί στο Mega εκτίμησε ότι αυτή η ρύθμιση δεν είναι αντίθετη στις προβλέψεις του κειμένου που συμφωνήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup.

«Δεν θεωρούμε μονομερή ενέργεια που δημιουργεί τα προβλήματα τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις» δήλωσε ο κ. Μάρδας αν και σημείωσε ότι «είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε με τους θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα όσα ανακοινώσαμε είναι απόλυτα συμβατό με το πνεύμα και το γράμματα της συμφωνίας» επέμεινε ο κ. Μάρδας, ο οποίος εκτίμησε ότι οι διατάξεις αυτές θα είναι μέσα στο κείμενο των προτάσεων που θα κατατεθεί τη Δευτέρα για να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για το πρόγραμμα γέφυρα.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα επιμείνει στις διατάξεις που προβλέπουν να χαρίζεται μέρος του κεφαλαίου σε όσους δεν ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ο κ. Μάρδας απάντησε ότι «αυτό είναι πρόθεσή μας θα δούμε τη Δευτέρα και βλέπουμε».

Διευκρινήσεις και από Βαλαβάνη

Διευκρινίσεις για τη ρύθμιση έδωσε και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ είπε «δεν πρέπει να νιώθουν βλάκες όσοι πλήρωσαν τα χρέη τους στην εφορία». Όπως είπε «θα είχαν δίκιο να θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους αν είχαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όμως έχουμε ένα κατάφορα άδικο φορολογικό σύστημα. Σκεφτείτε την πλευρά του κόσμου που δεν είχαν πραγματικά να πληρώσουν».

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση οφειλών

Επεσήμανε ότι στη ρύθμιση δεν μπαίνουν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για το 2015. Όσοι χρωστούσαν έως 31-12-2014 και βεβαιωθούν μέχρι την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής θα έχουν διπλή δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση. Αν αποπληρώσουν όλο το οφειλόμενο ποσό διαγράφονται οι προσαυξήσεις ή θα μπουν στη γνωστή ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν φέρεις ολική εξόφληση πληρώνεις το μισό.

Μπόνους στους συνεπείς

Για το ενδεχόμενο παροχής μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, η κυρία Βαλαβάνη είπε πως θα αναφέρεται στη φορολογική δήλωση της χρήσης 2015. «Η διευκόλυνση θα πιάνει τα τελευταία χρόνια. Όποιος πλήρωσε κανονικά το 2012, το 2013 και το 2014 θα έχει ένα μπόνους. Μπορεί να γίνει και μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της οικονομίας».

«Αν χρωστάς 3.000 ευρώ και έχεις κεφάλαιο 1.000 ευρώ σε συμφέρει να πληρώσεις καθώς κόβονται οι 2.000 ευρώ των προσαυξήσεων», είπε η κυρία Βαλαβάνη.

Αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων

Aναφορικά με τους μικρο-ομολογιούχους που υπέστησαν το «κούρεμα» του 2012, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη μερική αποκατάσταση των απωλειών τους, όμως διευκρίνισε πως δεν είναι δυνατό να γίνει πλήρης αποκατάσταση, ούτε είναι δυνατό να αντικατασταθούν τα «κουρεμένα» ομόλογα μεγάλης διάρκειας που έλαβαν οι μικρο-επενδυτές μετά το PSI.

Η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία για τους οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, διαμήνυσε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Τόνισε πως νοικοκυριά – έστω και χαμηλών εισοδημάτων – που μπορούν μεν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα χάσουν οριστικά την ευκαιρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως οφειλέτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα έχουν προβλήματα καθώς θα τους «κυνηγήσουν», όπως χαρακτηριστικά είπε.