Νίκος Παππάς: Εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις στους θεσμούς και δεν διαπραματευόμαστε θέματα κυριαρχίας

Νίκος Παππάς: Εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις στους θεσμούς και δεν διαπραματευόμαστε θέματα κυριαρχίας
EUROKINISSI

Τα όρια που βάζει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup της Παρακευής περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς ξεκαθαρίζοντας πρωτίστως πως η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει σειρά από προτάσεις και είναι έτοιμη να συζητήσει αλλά «με δεδομένο ότι υπάρχουν θέματα κυριαρχίας τα οποία αφορούν την εσωτερική πολιτική και δεν αποτελούν κομμάτι της διαπραγμάτευσης».

Περιγράφοντας δε τη συμφωνία είπε ότι έχουμε μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών, η αξιολόγηση θα γίνει επί της παρατεταμένης συμφωνίας, δεν υπάρχει το email Χαρδούβελη και τα προαπαιτούμενά του, διαμορφώνεται μια λίστα με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν μαζί με τους εταίρους για να ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να περπατήσει η συμφωνία.

Μιλώντας στο Mega, τόνισε πως είναι η ελληνική πλευρά αυτή που κομίζει τις προτάσεις «οι οποίες μπορούν να βγάλουν την οικονομία μας από την καταστολή» και αναφέρθηκε στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που καταρτίζει η κυβέρνηση και θα καταθέσει τη Δευτέρα στους εταίρους.

Ο υπουργός, ρωτήθηκε σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας και αν αυτή θα περιλαμβάνει για παράδειγμα τα «κόκκινα δάνεια», τη ρύθμιση των 100 δόσεων: «Και στη Σύνοδο Κορυφής και στο τελευταίο Eurogroup υπήρξαν πάρα πολλά θέματα που δεν μπήκαν στο τραπέζι. Ρητά ή άρρητα λοιπόν κι εμείς και οι εταίροι τα θεωρούμε αυτά ζητήματα εσωτερικής πολιτικής», επεσήμανε ο κ. Παππάς.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των 100 δόσεων, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Εμείς ερχόμαστε και καταθέτουμε αυτήν την πρόταση ως μια πρόταση αύξησης φορολογικών εσόδων. Και δηλώνουμε ευθαρσώς ότι αν υπάρχει κάποια καλύτερη ιδέα για το πώς θα φύγει η οικονομία μας από την καταστολή, είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε».

Ξεκαθάρισε δε πως «αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε είναι να δέσουμε και τα δυο μας χέρια πισθάγκωνα και να περιμένουμε απλώς το πλήρωμα του χρόνου για να βρεθούμε σε μεγαλύτερα αδιέξοδα όταν θα ολοκληρωθεί το τετράμηνο».

Χαρακτήρισε ακόμη «καταστροφική επιλογή» τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σημειώνοντας ότι επιβάλλει την απόσυρση του δημοσίου από την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. «Αυτή η ρήτρα πρέπει να φύγει από το τραπέζι» στην ολοκλήρωση της τετράμηνης διαδικασίας, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ρίξουμε ένα μεγάλο βάρος στην αποκατάσταση των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

Αναφορικά με το χρέος ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις συμφωνημένες υποχρεώσεις, ωστόσο δεν απέχει, όπως είπε, από τη θέση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Το χρέος είναι απολύτως στο τραπέζι» ανέφερε.

Για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων ο υπουργός ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις συνθήκες της, προκρίνει τον κοινωνικό διάλογο. Δεν ετέθη αυτό το θέμα στις διαβουλεύσεις, είναι θέμα εσωτερικής νομοθεσίας» και υπογράμμισε: «Άρα επιβεβαιώνεται αυτό που προεκλογικά είπαμε ότι μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αυξήσει τους βαθμούς ελευθερίας άσκησης εθνικής πολιτικής».

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «στις εκλογές πήγαμε με ένα ασφυκτικό πλαίσιο» σε σχέση με την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι κάποιοι «είχαν στόχο να φτάσουν την Ελλάδα σε κατάσταση ασφυξίας και τη νέα κυβέρνηση να αναγκαστεί να υπογράψει μία συμφωνία που δεν θα είχε τίποτε άλλο από την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος».

«Η επιμονή των εταίρων μας σε αυτή τη στρατηγική ήταν και ο λόγος που δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα στα δύο πρώτα Eurogroup. Οι εταίροι είχαν μάλλον πειστεί από τον κ. Σόιμπλε ότι o μοναδικός δρόμος ήταν η ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος» πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τη συμφωνία είπε ότι έχουμε μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών, η αξιολόγηση θα γίνει επί της παρατεταμένης συμφωνίας, δεν υπάρχει το email Χαρδούβελη και τα προαπαιτούμενά του, διαμορφώνεται μια λίστα με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν μαζί με τους εταίρους για να ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να περπατήσει η συμφωνία.

Δημοφιλή