Βρετανία: Κραυγή αγωνίας για τις τρεις έφηβες, επίδοξες τζιχαντίστριες

Βρετανία: Κραυγή αγωνίας για τις τρεις έφηβες, επίδοξες τζιχαντίστριες
Youtube

Οι οικογένειες των τριών μαθητριών από τη Βρετανία, που πιθανώς εντάχθηκαν ή επιχειρούν να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, απηύθυναν συναισθηματικές εκκλήσεις οι οποίες μεταδόθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζητώντας από τις νεαρές κοπέλες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι τρεις φίλες η 17χρονη Σουλτάνα Καντίζα, η επίσης 17χρονη Σαμίνα Μπεγκούμ και η μόλις 15 ετών Αμίρα Αμπάσε, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την περασμένη Τρίτη και ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη, με πτήση της Turkish Airlines. Η Τουρκία είναι συνήθως το σημείο εισόδου που επιλέγουν οι δυτικοί για να ταξιδέψουν στη Συρία.

Η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι τα τρία κορίτσια, ακολούθησαν τα βήματα ενός φίλου τους που εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τα τρία κορίτσια ανακρίθηκαν από την αστυνομία σε σχέση με την έρευνα για την εξαφάνιση του φίλου τους, αλλά δεν θεωρήθηκε τότε ότι οι νεαρές κοπέλες ήταν πιθανόν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Η οικογένεια της Αμίρα ήταν αυτή που πρώτη συμφώνησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του κοριτσιού, ελπίζοντας ότι έτσι θα πειστεί η κόρη τους να επιστρέψει στο σπίτι «Είναι δυνατή, έξυπνη, όμορφη και ελπίζουμε ότι θα λάβει τη σωστή απόφαση. Την παρακαλούμε να γυρίσει στο σπίτι», ανέφερε η οικογένεια στην έκκλησή της, η οποία έγινε γνωστή μέσω της βρετανικής αστυνομίας. Η οικογένεια της 17χρονης Σουλτάνα, είπε ότι «ζει έναν εφιάλτη» μετά την αποχώρηση της κόρης τους, ενώ η οικογένεια της Σαμίνα προειδοποίησε την κοπέλα ότι «η Συρία ήταν ένα επικίνδυνο μέρος». «Κατανοούμε ότι θέλετε να βοηθήσετε αυτούς που όπως πιστεύετε ότι υποφέρουν στη Συρία», ανέφερε η έκκληση της οικογένειας. «Μπορείτε να βοηθήσετε από το σπίτι, δεν χρειάζεται να βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περίπου πενήντα γυναίκες από τη Βρετανία έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

(Με πληροφοριές από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή