ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/02/2015 14:11 EET | Updated 24/02/2015 14:14 EET

Ντράγκι: Απουσιάζουν μεταρρυθμίσεις αλλά είναι ένα «αξιόπιστο σημείο εκκίνησης»

Hannelore Foerster via Getty Images
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - JANUARY 22: Mario Draghi, head of the European Central Bank (ECB), arrives to speak to journalists following a meeting of the ECB governing board on January 22, 2015 in Frankfurt, Germany. The Eurozone group of nations is threatened by potential deflation and many analysts are counting on the ECB to take proactive measures, including a bond-buying initiative. While the U.S. economy shows to be on a strong path to recovery, overall growth in Europe remains weak and t

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εκτίμησε σήμερα, Τρίτη, σε μια επιστολή του προς το Γιούρογκρουπ ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης συνιστούν ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας, αλλά επισήμανε ότι απομακρύνονται από ορισμένες δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν.

«Η πρώτη εντύπωσή μας είναι ότι το έγγραφο αυτό καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μεταρρυθμίσεων και, υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς ολοκληρωμένο ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης», έγραψε ο Μάριο Ντράγκι στην επιστολή του προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι όροι τους οποίους χρησιμοποίησε ο Ντράγκι αντηχούν τις φράσεις που περιέχονταν στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Ντάισελμπλουμ.

«Οι δεσμεύσεις οι οποίες αναφέρονται από τις αρχές (της Ελλάδας) διαφέρουν από τις ήδη αναληφθείσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος σε έναν ορισμένο αριθμό πεδίων», επισήμανε πάντως ο Μάριο Ντράγκι. «Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να εκτιμήσουμε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης εάν τα μέτρα τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από τα αρχές αντικαθίστανται από ισοδύναμα μέτρα, ή μέτρα καλύτερης ποιότητας».

Ο Ντράγκι εμφανίστηκε να πιέζει ταυτόχρονα την Ελλάδα να προωθήσει μια «σταθεροποίηση της νοοτροπίας των πληρωμών και να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια προς την αντίθετη κατεύθυνση», όπως σημείωσε προφανώς αναφερόμενος στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Στην επιστολή του Ντράγκι, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δεν γίνεται καμιά αναφορά περί αλλαγής των όρων της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Ακόμη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, παρότι εμφανίστηκε να διάκειται ευνοϊκά έναντι των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, στην επιστολή του έδειξε ξεκάθαρα ότι θέλει η Ελλάδα να τηρήσει τις πρότερες δεσμεύσεις της.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)