Νίκος Ξυδάκης: Aπό το «φέσι» του Μεγάρου Μουσικής ως την «ηθική αποκατάσταση» της 'Αννας Καφέτση

Νίκος Ξυδάκης: Aπό το «φέσι» του Μεγάρου Μουσικής ως την «ηθική αποκατάσταση» της 'Αννας Καφέτση
eurokinissi

Η πρώτη ενημέρωση του Νίκου Ξυδάκη προς τους δημοσιογράφους είχε μπόλικες ειδήσεις. Από την επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου και του ΕΚΕΒΙ μέχρι τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ το Υπουργείο Πολιτισμού έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Έσοδα προσλήψεις και νέα διοίκηση

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα μόνα κονδύλια ανάπτυξης για τον Πολιτισμό προέρχονται από το ΕΣΠΑ που μειώθηκε στα 400 εκ. ευρώ και από την ρευστότητα του ΤΑΠ με τζίρο 70 εκ. ευρώ ετησίως. Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ενδυνάμωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), υπολογίζοντας στην αύξηση των εσόδων του ΥΠΠΟ, ξεκινώντας από τη σύγχρονη οργάνωση ηλεκτρονικού πωλητηρίου των προϊόντων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, στα πλαίσια «μιας γενικότερης και βαθιάς του αναμόρφωσης» που περιλαμβάνει και τον διορισμό νέας διοίκησης (η προηγούμενη υπέβαλε ήδη την παραίτηση της. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ, 1.100-1.200 εποχιακών φυλάκων στους 33 αρχαιολογικούς χώρους της Επικράτειας, χώροι που θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο. Η περίοδος της μεγάλης επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ξεκινά το Πάσχα. Όσο για τα μεγάλα Μουσεία της χώρας -Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό κλπ- ο κ. Ξυδάκης σκέφτεται να αλλάξει το νομοθετικό τους πλαίσιο «ώστε να αποκτήσουν διοικητική αυτοτέλεια». «Θα πρέπει» πρόσθεσε «τα μεγάλα μουσεία να συνεισφέρουν έσοδά τους στον κοινό κορβανά, ώστε οι πόροι να μοιράζονται πιο δίκαια και να φτάνουν και στα μικρότερα μουσεία».

Βιβλίο: Επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου και «πιθανή επαναλειτουργία» του ΕΚΕΒΙ

Όπως έχει ήδη εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει την ενιαία τιμή του βιβλίου, την οποία είχε καταργήσει τον περασμένο Ιούνιο η προηγούμενη κυβέρνηση. Το θέμα επανήλθε σήμερα δια στόματος του υπουργού. «Δεν ωφελήθηκε κανείς από την κατάργησή της» είπε ο κ. Ξυδάκης. Δήλωσε ότι «δεν θα αλλοιωθεί ο ΦΠΑ στα βιβλία» και ότι τα δύο μέτρα θα ανακοινώσουν από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), που είχε καταργηθεί το 2013 και στη συνέχεια «κουτσουρεμένο» είχε ενσωματωθεί στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο της αυτόνομης επαναλειτουργίας του.

ΕΜΣΤ: Εγκαίνια και ηθική αποκατάσταση της Άννας Καφέτση

Αναφερόμενος στο πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(ΕΜΣΤ), ο Ν. Ξυδάκης δήλωσε ότι «σκοπός του είναι να λειτουργήσει άμεσα. Να ανοίξει με μια λαμπρή γιορτή για τον λαό και όλοι να μπορούν να απολαύσουν όλα τα έργα του Μουσείου». Ερωτηθείς για την Άννα Καφέτση, την απερχόμενη διευθύντρια και «ψυχή» του ΕΜΣΤ, ο υπουργός απάντησε: «Θα τη συναντήσω, θα συζητήσουμε και θα γίνει ό,τι καλύτερο. Αφήνω ορθάνοιχτο το παράθυρο. Η Άννα Καφέτση θα αποκατασταθεί ηθικά».

Μέγαρο Μουσικής: «Ένα φέσι στο κεφάλι του ελληνικού κράτους»

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή, δήλωσε ότι το υπουργείο θα καλύψει τα έξοδα της μετεγκατάστασής της στο Δέλτα του Φαλήρου. Όταν δε ρωτήθηκε για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής, απάντησε: «Πρόκειται για ένα φέσι στο κεφάλι του ελληνικού κράτους. Το κράτος βρίσκεται σε αμήχανη θέση με το θέμα, γιατί πρέπει να πληρώσει στιγμές μεγαλομανίας του παρελθόντος».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή