ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2015 14:40 EET | Updated 25/02/2015 14:56 EET

Η Γερμανία εμφανίζει πλεονάσματα αλλά και μακροοικονομική ανισορροπία λέει ο Μοσκοβισί

JOHN THYS via Getty Images
EU economic and financial affairs commissioner Pierre Moscovici gives a press conference on February 25, 2015 at the EU Parliament in Brussels. The EU on February 25 gave France a further two years until 2017 to bring its budget deficit back into line with Brussels rules, meaning the eurozone's second biggest economy avoids a fine for now. Paris must however present a reform plan to Brussels by April to show how it intends to get its finances back in order, added the European Commission, the executive body of the 28-nation EU. AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Εκτιμάμε ότι και η Γερμανία είναι εφέτος σε μία κατάσταση ανισορροπίας, που απαιτεί παρακολούθηση και αποφασιστική πολιτική δράση.

Ο λόγος ανήκει στον Πιέρ Μοσκοβισί, o οποίος στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του κολλεγίου των επιτρόπων, συμπεριέλαβε και Γερμανία στις χώρες που αντιμετωπίζουν μακροοικονομική αστάθεια. Η Γερμανία τοποθετείται στο στάδιο 3.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, παρατηρείται επίμονη έλλειψη ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη και δημιουργεί πολύ υψηλά πλεονάσματα. «Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε ώστε να μειωθεί το ρίσκο για αντιστροφες συνέπειες στην γερμανική οικονομία, που λόγω του μεγέθους της, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά όλη την οικονομική και νομισματική ένωση». Η Κομισιόν δεν ζήτησε από τη Γερμανία σχέδιο δράσης, περιορίστηκε μόνο να πει ότι χρήζει παρακολούθησης.

Περισσότερο χρόνο στη Γαλλία για να καλύψει τα ελλείμματα

Περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ έλαβε η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι που σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί θα απαιτήσει «σημαντική προσπάθεια».Η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει τρεις επιπλέον μήνες στη Γαλλία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δύο χρόνια (μέχρι το 2017) για να φτάσει στο στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναφορικά με το έλλειμμα.

Αν και προς το παρόν δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Γαλλία, η χώρα «πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της στον δημοσιονομικό τομέα και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκι.

Πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνεται στη Γαλλία για τον σκοπό αυτό.

Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 4,1% το 2015 αντί για 3% που είχε δεσμευθεί αρχικά και την επιστροφή στο όριο του 3% μόλις το 2017, χρονιά που πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Η περίπτωση της Γαλλίας «ήταν η πιο περίπλοκη», παραδέχθηκε ο Ντομπρόβσκις, ενώ η Επιτροπή παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Ιταλίας και του Βελγίου, δύο χώρες το επίπεδο του χρέους των οποίων είναι ανησυχητικό.

Πέντε κράτη – μέλη της Ε.Ε., η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία έχουν υπερβολικό έλλειμμα – πάνω από το 3% του ΑΕΠ- και η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις των συγκεκριμένων κρατών για να φτάσουν τους στόχους του Συμφώνου.