ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2015 09:39 EET | Updated 25/02/2015 09:39 EET

«Ο Αγών μου» θα ξανατυπωθεί για πρώτη φορά στη Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

FREDERIC J. BROWN via Getty Images
One of two rare copies of 'Mein Kampf' signed by the young Nazi leader Adolf Hitler and due for auction, photographed in Los Angeles, California on February 25, 2014. The two-volume set - a first edition and a second edition -- of the future German Fuehrer's political manifesto will be sold online to the highest bidder Thursday February 26 according to Nate D. Sanders Auctions. Both volumes are signed by Hitler and are dedicated to Josef Bauer, an early Nazi party member and a leader of the 192

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το θάνατο του ηγέτη των Ναζί, αντίγραφα της αυτοβιογραφίας του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» θα τοποθετηθούν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Η νέα έκδοση θα παρουσιαστεί ως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με σχόλια, αναλύσεις και κριτική.

Η απαγόρευση της επανέκδοσης του βιβλίου ισχύει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο κράτος της Βαυαρίας «κρατείται» το γερμανικό αντίγραφο από τότε, αλλά όπως αναφέρει πηγή στην εφημερίδα Washington Post η απαγόρευση λήγει το Δεκέμβριο.

Η νέα έκδοση την οποία χρηματοδοτεί το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας θα αποτελείται από έναν τόμο 2.000 σελίδων με κριτικές και αναλύσεις.

Το Ινστιτούτο αναφέρει πως «Ο Αγών μου» είναι ένα σημαντικό ιστορικό και εκπαιδευτικό εργαλείο.

Ωστόσο πολλοί αντίπαλοι, εκ των οποίων αρκετοί που επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος, είναι εξοργισμένοι με την επανέκδοση, που πολλοί τη βλέπουν σαν μια «φρέσκια φωνή» σε έναν αδίστακτο και διαταραγμένο δικτάτορα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το θάνατο πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπων.

«Αυτό το βιβλίο είναι η χειρότερη αντισημιτική φυλλάδα και ένας οδηγός για το Ολοκαύτωμα », είπε η Charlotte Knobloch, επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στο Μόναχο.

Αν και η αναδημοσίευση του βιβλίου έχει απαγορευθεί στη Γερμανία, αντίτυπα του «Ο Αγών μου» είναι ευρέως διαθέσιμα στο διαδίκτυο και σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά.