ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/02/2015 16:07 EET | Updated 25/02/2015 17:30 EET

Μία στο καρφί και μία στο πέταλο o Γιούνκερ για την Ελλάδα. Ικανοποιημένος ο Τουσκ

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 12: European Commission President Jean-Claude Juncker (L) and European Council President Donald Tusk (R) hold a press conference after the European Union Leaders Summit at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, on February 12, 2015. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Την ικανοποίησή του για το πράσινο φως που άναψε το Eurogroup στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, ο Ντ. Τουσκ είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Eurogroup για την πορεία των διαβουλεύσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τις απόψεις του για την κατάσταση στη χώρα. «Συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όπως και έγινε, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, για να βρεθεί κοινό έδαφος. Δεν είχα αμφιβολία ότι θα βρισκόταν κοινό έδαφος», είπε ο Ντ. Τουσκ. Σημείωσε, δε, ότι από εκείνη την ημέρα και έπειτα, υπήρξαν στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να επιτευχθεί η επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Γιούνκερ: Σεβόμαστε την ετυμγορία του ελληνικού λαού, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα μιας χώρας δεν μπορεί να αμφισβητεί τις διαδικασίες και τους κανόνες της ΕΕ

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπεραμύνθηκε το ρόλο της Επιτροπής στις διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδας. Τον τελευταίο καιρό η Επιτροπή δέχθηκε κριτική για τη στάση της, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Όμως, όπως είπε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι ενωτικός και ο στόχος της είναι η καταδίκη των πιθανών ρήξεων στην ΕΕ. «Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αν δεν το είχαμε κάνει δεν θα είχε υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η Επιτροπή σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά πρόσθεσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μιας χώρας δεν μπορεί να αλλάξει τις Συνθήκες και τις συμφωνίες που έχουν γίνει. Αν σε κάθε εκλογική διαδικασία έπρεπε να αμφισβητούμε τις διαδικασίες και τους κανόνες, θα σκοτώναμε την Ευρώπη, κατέληξε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)