Δίκη Παπακωνσταντίνου: Ακόμα το κράτος δεν γνωρίζει τι φόρους χρωστάνε οι ελεγχόμενοι συγγενείς του πρώην υπουργού

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Ακόμα το κράτος δεν γνωρίζει τι φόρους χρωστάνε οι ελεγχόμενοι συγγενείς του πρώην υπουργού
eurokinissi

Nεφελώδεις... οι καταθέσεις των τριών μαρτύρων που εξετάστηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της Αθήνας, πρώτη ημέρα της δίκης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αντιμετωπίζει τα κακουργήματα της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της νόθευσης εγγράφου, που του καταλογίζονται σχετικά με τους χειρισμούς του, όταν έλαβε από την τότε Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, την περιβόητη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε ελβετική τράπεζα.

Η δίκη διεξάγεται στην επιβλητική αίθουσα των συνεδριάσεων της Ολομέλειας του ΑΠ, εκεί όπου δικάστηκε πριν από χρόνια και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο πρώην υπουργός ήταν ήρεμος σε όλη τη διάρκεια της δίκης και μίλησε μόνο μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, δηλώνοντας: «Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες».

Ο «άνετος» πρόεδρος και οι διάλογοι

O πρόεδρος άνετος και παρεμβατικός, όποτε χρειαζόταν, κράτησε τη διαδικασία στο επίπεδο, που αρμόζει σε δικαστήριο της ανώτατης βαθμίδας.

Μάλιστα, όταν στην αρχή της κατάθεσης ο πρώτος μάρτυρας Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), παραδέχτηκε ότι, έχει «τρακ», ο πρόεδρος τον αντιμετώπισε με χιούμορ, λέγοντας:

«Σας φοβίζουμε; Ουδείς πρέπει να φοβάται σε αυτή την αίθουσα, παρά μόνον οι παρανομούντες».

Μάρτυρες και καταθέσεις

Το δικαστήριο προχώρησε στην κλήτευση επιπλέον μαρτύρων από αυτούς, που έχουν ήδη κληθεί κάνοντας δεκτή σχετική πρόταση της εισαγγελέα και όρισε να προσέλθουν για να καταθέσουν την ερχόμενη Τρίτη o πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιω. Καπελέρης, ο πρώην γ.γ. υπουργείου Οικoνομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Αντώνης Μπάνος, ενώ κάλεσε για την επόμενη Τετάρτη 4 Μαρτίου τον επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Κωνσταντίνο Στασινόπουλος και τον προκάτοχο του και κατηγορούμενος στην υπόθεση της λίστας Ιωάννη Διώτη, ενώ επιφυλάχτηκε γιά το εάν θα καταθέσουν – όπως ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης - ο υπουργός Επικρατείας κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος είχε εξεταστεί στο στάδιο της προανάκρισης με την προηγούμενη ιδιότητα του ως προέδρου της Αρχής γιά το ξέπλυμα καθώς και ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίονας Γεωργακόπουλος.

Στην κατάθεση του ο πρώτος μάρτυρας Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), παραδέχτηκε ότι, οι συγγενείς του πρώην υπουργού ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί γιά τι χρωστάνε, γιά να εισπράξει το εύλογο σχόλιο του προέδρου: «Φανταστείτε να περιμέναμε να εκκαθαρίσετε και τους 2059 της λίστας...»

Εισ: Eαν δεν υπήρχε η λίστα θα τους ελέγχατε;

Μ: θα τους ελέγχαμε, αλλά δεν ξέρω πότε.

Ενώ στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι, μέχρι τώρα δεν έχουν καταλογιστεί οι αναλογούντες φόροι στους συγγενείς του υπουργού.

Βασιζόμενος στην παραδοχή του μάρτυρα ότι – ουσιαστικά - δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού Τάκης Βασιλακόπουλος, προσπάθησε να καταδείξει ότι εφόσον δεν έχει περατωθεί αμετακλήτως καμία φορολογική διαδικασία (που αφορά τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου), δεν μπορεί να διαπιστωθεί και ζημία.

Από την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, αλλά κυρίως από όσα είπε στη συνέχεια ο πρώην αναπληρωτής Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ Παν. Μαντούβαλος, αναδείχτηκε η δυσλειτουργία των φοροελεγκτικών μηχανισμών, οι μεγάλες καθυστερήσεις, ακόμα και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ υπηρεσιών που αγνοούν η μια, τι κάνει η άλλη.

«Σε εμάς διαβιβάστηκε το usb από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γρ. Πεπόνη με την παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», είπε ο κ. Μαντούβαλος.

Πρ: Εσείς έπρεπε να τα ελέγξετε όλα; Γιατί τέσσερις ξεκινήσατε να ελέγχετε και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντίνου επισήμαναν ότι, τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού επιχείρησαν να καταθέσουν στοιχεία προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά, αλλά δεν έγιναν δεκτά από το ΣΔΟΕ καθώς, όπως επιβεβαίωσε ο μάρτυρας, η προθεσμία που τους δόθηκε ήταν δεκαήμερη και τα στοιχεία υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα.

Πρ: Είναι εύλογο το διάστημα;

Μ: Ο νόμος προβλέπει έξι ημέρες

Πρ: Είναι λίγο ασφυκτική η προθεσμία δεν νομίζετε;

Μ: Σε άλλες περιπτώσεις δίνουμε αλλά σε αυτή εκκρεμούσε η προκαταρκτική εξέταση. Υπάρχει και η δυνατότητα άσκησης των ενδίκων μέσων.

Πρ: Θα θέλαμε αυτές οι υποθέσεις να ολοκληρώνονται διοικητικά, να μη σπαταλάμε χρόνο και χρήμα των φορολογούμενων. Εφεραν δικαιολογητικά;

Μ: Εφεραν δικαιολογητικά και διαμορφώθηκε η διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη. Κάλυψαν μόνο ένα μέρος των ποσών. Οι προϊστάμενος της ΔΟΥ κρίνει κυριαρχικά ως προς την επιβολή προστίμων.

Σε άλλο σημείο ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, ο πρώην υπουργός, ο οποίος φέρεται, κατά το κατηγορητήριο ότι, αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του, δεν θα ήταν σε θέση τότε, να γνωρίζει τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησαν επί σειρά μηνών οι οικονομικές υπηρεσίες.

Και πρόσθεσε ότι, στο διάστημα, που δόθηκε η δυνατότητα επαναπατρισμού κεφαλαίων με μικρό φόρο, το 2010, δεν εντοπίσαμε επαναπατρισμό από τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.

Τελευταία μάρτυρας κατέθεσε η τότε διευθύντρια του υπουργικού γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, Χρυσα Χατζή, η οποία τόνισε ότι, σε σύσκεψη, που έγινε μας είπε ο υπουργός ότι, παρέλαβε εμπιστευτικά στοιχεία για καταθέσεις περιπου 2 δισ. στο εξωτερικό και δη στην Ελβετία και είχε δώσει τα στοιχεία εκείνα στον κ. Καπελέρη, ώστε να δει αν τα ονόματα αυτά είναι αληθή, κλπ.

Εκεί μας είπε ότι είναι ευαίσθητη η φύση του εγγράφου, γιατί δεν το πήραν από την τράπεζα και γι' αυτό ζήτησε έλεγχο από τον κ. Καπελέρη, για τα μεγαλύτερα ονοματα της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσά.

Ο κ. Καπελέρης του είπε πως υπάρχουν ενδείξεις και αναφέρθηκε το όνομα μιας κυρίας, που ειχε 500 εκατομμυρια δολάρια, ενώ ήταν υπάλληλος μιας εταιρίας. Ο κ. Μπάνος είπε ότι, εαν δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Και ότι, πρέπει να κινηθεί δικαστική συνδρομή, καθώς τα στοιχεία από μόνα τους δεν αποδεικνύουν φοροδιαφυγή, αλλά μπορούν να αποτελέσουν βάση ελέγχου.

Εισ.: Θα μπορουσε χωρίς τη λίστα ο κ. Καπελερης να κάνει έλεγχο;

Μ: Φυσικά θα μπορούσε, αφού τα ονόματα που του δόθηκαν, ήταν ουσιαστικά το ήμισυ του συνολικού ποσού που υπήρχε στη λίστα. Φαινόταν ότι υπήρχε ψωμί και αποφασίστηκε να επιχειρηθει διακρατική συμφωνία με τους Ελβετούς, ώστε να φορολογούνται τα χρήματα ελλήνων στο εξωτερικό.

Εισ: Πως θα γινόταν ο έλεγχος κυρία μάρτυς, χωρίς τη λιστα; Δηλαδή έδωσε μια εντολή στο πόδι ο υπουργός, χωρίς πρακτικά; Πως γίνεται ετσι;

Μ: Το ΣΔΟΕ είχε εντολή να ερευνήσει, δεν χρειαζόταν γραπτή εντολή. Το αποτέλεσμα της συσκέψεως ήταν αυτό. Να συνεχιστεί η έρευνα και θα μπορούσε να ζητήσει ειδικό κλιμάκιο ελέγχου, κάτι που ο κ.Καπελερης δεν έκανε.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη.

Δημοφιλή