Spy Cables: Το Al Jazeera αποκαλύπτει τα μυστικά της Μοσάντ

Spy Cables: Το Al Jazeera αποκαλύπτει τα μυστικά της Μοσάντ

Σειρά αποκαλύψεων για την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, την διάσημη Μοσάντ, φέρνει στο φως η Investigative Unit του Al Jazeera, στο πλαίσιο των αποκαλούμενων Spy Cables, σχετικά με τον κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας.

Όπως αναφέρεται σχετικά σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Al Jazeera, πολλές πληροφορίες των νοτιοαφρικανικών υπηρεσιών σχετικά με την ισραηλινή υπηρεσία και τις μεθόδους της συλλέχθηκαν από παρακολούθηση -στο πλαίσιο επιχειρήσεων αντικατασκοπείας- ενός πράκτορα της Μοσάντ, αλλά και από ένα γνωστό βιβλίο του Γκόρντον Τόμας, «Gideon's Spies: The Inside Story of Israel's Legendary Secret Service The Mossad», κομμάτια από το οποίο παρατίθενται ευρέως.

Σύμφωνα με τις αναφορές της νοτιοαφρικανικής υπηρεσίας (SSA), η Μοσάντ:

-η χρήση κανονικών ιερόδουλων, που φωτογραφίζονται με Παλαιστινιακές πηγές για σκοπούς εκβιασμού

-η αποστολή πρακτόρων με στόχο την αποπλάνηση γραμματέων σε πρεσβείες, αεροσυνοδούς κ.α. που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για διπλωμάτες, αεροδρόμια και πόλεις του αραβικού κόσμου

-ενέτεινε το πρόγραμμα δολοφονιών υπό τη διεύθυνση του Μέιρ Νταγκάν

Η νοτιαφρικανική υπηρεσία φαίνεται να είχε ιδιαίτερη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη Μοσάντ, στο σημείο που ανέθεσε σε πράκτορες της αντικατασκοπείας την παρακολούθηση ενός εκ των πρακτόρων της στη Νότια Αφρική. Ο Ισραηλινός πράκτορας ήταν υπό παρακολούθηση ενώ διεξήγε τις καθημερινές του δραστηριότητες, συναντιόταν με πηγές και ταξίδευε στο Κέιπ Τάουν με τον επιβλέποντά του.

Όπως διαπιστώθηκε, ο πράκτορας διατηρούσε ποικίλες πηγές εντός της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης και αστυνομίας, είχε συνεχή επαφή με μέλη της εβραϊκής κοινότητας και ακολουθούσε σειρά πρακτικών αντιπαρακολούθησης (σκίζοντας, για παράδειγμα, σακούλες με σκουπίδια και προβαίνοντας σε εναλλαγές στις τακτικές διαδρομές του).

Η Μοσάντ έχει την τιμητική της στα Spy Cables γενικότερα, καθώς σε άλλο δημοσίευμα γίνεται λόγος για απειλή περί καταστροφικής κυβερνοεπίθεσης εναντίον της Νότιας Αφρικής από μια ομάδα ατόμων που ισχυρίζονταν ότι ήταν πρώην πράκτορες της ισραηλινής υπηρεσίας- εκτός και αν η κυβέρνηση της χώρας λάμβανε μέτρα αντιμετώπισης της καμπάνιας μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αναφορές, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Πραβίν Γκορντάν, είχε λάβει σημείωμα από άγνωστες πηγές στις 28 Ιουνίου του 2012, που απειλούσε με κυβερνοεπίθεση κατά του τραπεζικού και του χρηματοοικονομικού τομέα της χώρας, που έδινε περιθώριο 30 ημερών για τον τερματισμό της καμπάνιας BDS (Boycott Divestment and Sanctions) και τη δίωξη κάποιων ατόμων που συνδέονταν με αυτήν. Σύμφωνα με έγγραφα της SSA, οι συντάκτες της επιστολής ισχυρίζονταν ότι ήταν πρώην πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, με πρόσβαση σε διάφορες τεχνολογίες και πόρους του τμήματος ηλεκτρονικής άμυνας/ επίθεσης της Μοσάντ, ενώ υποστήριζαν πως είχαν βοηθήσει στην ανάπτυξη των διαβόητων ιών/ κυβερνοόπλων Stuxnet και Flame που είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ιράν και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής.

Σε άλλα έγγραφα Νοτιοαφρικανοί πράκτορες εκφράζουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει μεταξύ αυτών και των Ισραηλινών πρακτόρων, περιγράφοντας έναν πράκτορα της Μοσάντ ως «υπερβολικά αλαζονικό» και «ευάλωτο σε χειραγώγηση». Παράλληλα, η Μοσάντ χαρακτηρίζεται ως «δύσκολη και επίμονη υπηρεσία», ενώ κατηγορείται ότι «έστησε» επιθέσεις για να «τραβήξει την προσοχή προς την ισραηλινή πρεσβεία και άλλες ισραηλινές εταιρείες».

Σημειώνεται ότι οι εντάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένης της μακράς ιστορίας στήριξης του κυβερνώντος κόμματος της Ν. Αφρικής προς τους Παλαιστίνιους και την ιστορία συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και του καθεστώτος του απαρτχάιντ- αξίζει να αναφερθεί ότι τα έγγραφα παρέχουν επιπλέον στοιχεία περί συνεργασίας μεταξύ του καθεστώτος του απαρτχάιντ και του Ισραήλ στο νοτιοαφρικανικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Σε μια συνάντηση μεταξύ πρακτόρων, ο Ισραηλινός αναφέρεται ότι βγήκε εξοργισμένος έξω όταν ενημερώθηκε ότι δεν θα του δίνονταν πληροφορίες που είχε ζητήσει περί ενός υπόπτου ως πράκτορα της αλ Κάιντα. Σε άλλη περίπτωση, Ισραηλινός πράκτορας είχε καλέσει τον επικεφαλής της SSA και είχε απαιτήσει συνάντηση χωρίς να υπάρχει πρότερη συνεννόηση.

Σε ένα άλλο έγγραφο γίνεται λόγος για προσωπικές αντιπάθειες, επιλεκτική μνήμη και προσωπικό ανταγωνισμό κάποιων πρακτόρων απέναντι στην ισραηλινή υπηρεσία, που αποτελούν προβλήματα όσον αφορά στον επαγγελματισμό που απαιτείται σχετικά με το «πολύπλοκο παιχνίδι της δραστηριότητας του συνδέσμου».

Επίσης, σε άλλα έγγραφα σημειώνεται ότι η Μοσάντ είχε φανεί ιδιαίτερα επίμονη όσον αφορά στη συγκέντρωση πληροφοριών για τον έκπτωτο (πλέον) πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι (μετά την πτώση Μουμπάρακ) και στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ζητώντας εκτεταμένα στοιχεία από τους Νοτιοαφρικανούς ομολόγους της.

Επίσης, στα έγγραφα αναφέρεται ότι λιγότερο από ένα μήνα μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου το 2012 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Ιράν ήταν στο 70% της διαδρομής για την ολοκλήρωση των σχεδίων του για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, η Μοσάντ εκτιμούσε ότι το Ιράν «δεν είχε σε εξέλιξη τις απαραίτητες δραστηριότητες για την παραγωγή όπλων». Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Al Jazeera, έγγραφο υποδεικνύει ότι η Μοσάντ απέστειλε απόρρητο μήνυμα στη Νότια Αφρική στις 22 Οκτωβρίου με συμπεράσματα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που περιέγραψε ο Νετανιάχου, καθώς επισήμαινε ότι το Ιράν δεν είχε αρχίσει εργασίες κατασκευής πυρηνικού όπλου και ότι οι επιστήμονές του δουλεύουν για την κάλυψη κενών σε τομείς που φαίνονται «θεμιτοί».

Δημοφιλή