ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/02/2015 03:31 EET | Updated 25/02/2015 03:31 EET

Βαρουφάκης: «Aρχαιολογική ανασκαφή» ή «κυνήγι θησαυρού» η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis speaks during a media conference after a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Friday, Feb. 20, 2015. Eurozone finance ministers meet for a crucial day of talks Friday to see whether a Greek debt relief proposal is acceptable to Germany and other nations using the common currency. (AP Photo/Virginia Mayo)

Στην «προτεραιότητα της κυβέρνησης» για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε με σύντομες δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την αποδοχή από το Eurogroup του καταλόγου με τις προτάσεις της κυβέρνησης. «Πόσα χρήματα περιμένουμε; Δεν γνωρίζουμε, είναι σαν αρχαιολογική ανασκαφή» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θα βρεις. Ελπίζεις να βρεις έναν μεγάλο θησαυρό. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε έναν θησαυρό. Το ερώτημα είναι αν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε».

 

Για το θέμα της ρευστότητας, ο υπουργος Οικονομικών επισήμανε ότι «όταν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά τα μακροπρόθεσμα στοιχεία είναι καλά, είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Μπορείτε να φανταστείτε την Ευρώπη να κινδυνεύει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ;».

 

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. «Ο λόγος για την οποίο έχουμε αυτή την τετράμηνη περίοδο είναι η επανεδραίωση δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ ημών και των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς και με το ΔΝΤ, για να δημιουργήσουμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα σε εμάς και τους εταίρους και να βάλουμε τέλος στην καθοδική πορεία διόγκωσης του χρέους» είπε ο υπουργός. Ωστόσο, ήταν επικριτικός όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι κυριαρχούσαν οι νομικισμοί.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)